Při nákupu oblečení nám většinou prodejce tvrdí, že materiál, ze kterého vyrábí, je ten naprosto nejlepší, ale je to opravdu tak? Jaké mají jednotlivé materiály vlastnosti a je nylon lepší než polyester? Obě tyto látky si teď trochu přiblížíme.

„Průměrný spotřebitel rozlišuje pouze materiály přírodní a syntetické. „

Jak vznikají?

Polyester i nylon jsou oba syntetické materiály vyráběné z ropy. Oba jsou mnohem odolnější a lehčí než jejich konkurenti přírodního základu, kteří jimi bývají nahrazováni. Jsou to polymery, které začínají svůj život jako malé granulky, které jsou natahovány a propojovány do doby, než vznikne vlákno, se kterým se později pracuje podle potřeby jeho využití.

 

Základní vlastnosti

Hlavní výhodou nylonu i polyesteru je, že jsou to látky, o které se dá snadno starat. Oba materiály jsou nemačkavé, jen tak je nesrazíte a nedrží v sobě vodu. Díky svému syntetickému složení jsou také odolné vůči množení bakterií a plísní. Všechny tyto vlastnosti zapříčily to, že se nylon a polyester často používají k šití funkčního oblečení.


Výhody jednotlivých látek

Polyester je v oděvním průmyslu oblíbený díky jednoduchosti barvení. Na rozdíl od přírodních materiálů je odolnější. Výraznou výhodou polyesteru je také fakt, že velmi dobře drží tvar. Temnou stránkou polyesteru jsou jednoznačně žmolky, které se po čase začnou tvořit skoro na každém kousku z tohoto materiálu.
Nylon se tvaru také jen tak lehce nevzdá. Oproti polyesteru je jemnější na dotek, takže oblečení z něj je na těle velmi příjemné a stává se vaší druhou kůží. I přes svou jemnost je však pevnější a elastičtější než polyester a jen tak něco ho nepoškodí. Hlavní nevýhodou nylonu je cena. Jedná se o dražší materiál, a tak bývá často kombinován s další složkou.

Který tedy vybrat?

Na nylonu i polyesteru je možné najít jak klady, tak zápory. Je tedy důležité zvolit správný materiál podle typu činnosti, na kterou bude oblečení uzpůsobeno. Pokud tedy například hledáte fuknční legíny,  běžecké termolegíny nebo legíny na cvičení, je výhodnější zvolit nylon, který se lépe přizpůsobí vašim křivkám a je mnohem příjemnější na dotek, navíc vám i mnohem déle vydrží a se svým oblíbeným kouskem se nebudete muset po roce rozloučit.

TIP: Co znamená SOTEX?