Slow fashion – pomalá móda – termín, který se „pomalu“ ale jistě začíná prodírat i do běžné mluvy. Určitě jste se o tomhle fenoménu doslechli i vy a jestli ne, tak my Vám ho teď maličko přiblížíme. 

Slow X Fast fashion

Už se Vám někdy stalo, že jste se šli jen tak projít do nákupního střediska, zabloudili do oddělení slev oblíbeného módního řetězce a tam viděli tričko za stovku, které se sice úplně nehodí do vašeho šatníku, ale za ty prachy ho tam prostě nemůžete nechat? A právě takhle jste si koupili věc, kterou nepotřebujete. Tričko bylo sice levné, ale také je s dost velkou pravděpodobností nekvalitní, brzo přestane sloužit, poletí do koše a bude nahrazeno dalším topem s podobným osudem. O tomhle kousku navíc ani nevíte, kdo a za jakých podmínek ho vyrobil a jaký má jeho výroba dopad na životní prostředí. Tenhle krátký příběh, který známe každý, popisuje, jak funguje Fast fashion.

Naproti tomu Slow fashion se s tímhle stylem nákupu snaží bojovat. Nechce, aby se zbytečně nakupovali nepotřebné, nekvalitní věci, které vám se výsledku ani nedělají radost. Zastánci pomalé módy dbají na kvalitu výrobků, vybírají zboží od lokálních producentů a zajímají se o to, kdo a jak zboží vyrobil. Je důležité, aby měl i výrobek lepší život – látky, ze kterých je vyroben neničí životní prostředí, je prodáván za férovou cenu a bude vám dělat společnost déle než jednu sezónu. V případě, že už si u vás odsloužil své, může se díky své kvalitě a poctivému zpracování přesunout k novému majiteli a sloužit dál. Je to kousek, při jehož výrobě bylo všem poctivě zaplaceno, nebyli porušovány jejich práva ani zásady správných pracovních podmínek. A ještě podporuje lokální trh.

Proč je tedy lepší koupit kousek od slow fashion značky?

Když si i vy koupíte zboží, které bylo vyrobeno s přístupem pomalé módy, tak si můžete být jisti, že získáte nadčasový módní kousek, který se na dlouhou dobu stane vašim společníkem. Získáte kvalitu né kvantitu, vaše skříň nebude praskat ve švech, kvůli oblečení, které si na sebe stejně vezmete jen jednou nebo dvakrát – zkrátka nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci.  Kupujete věc, kterou opravdu potřebujete a skutečně využijete. Podpoříte lokální firmy, které se snaží o změnu a férový přístup, jak k zaměstnancům, tak k přírodě. Váš šatník obohatí originální kousek, který jen tak někdo mít nebude. Budete vědět, odkud zboží pochází a jak bylo vyrobeno. A tohle všechno vám za to přece stojí.

My jsme se k hnutí slow fashion přidali, jdete do toho s námi?

V Utopy jsme si řekli, že když už tvoříme všechny naše produkty poctivě, s láskou a pílí, tak bychom chtěli, aby s vámi zůstali, co nejdéle. Chceme, aby naše legíny byli tak příjemné, že už nebudete chtít nosit nic jiného, a tak by byla škoda, kdyby nic nevydržely a vás oblíbený kousek by vás hned opustil. To vám přeci nemůžeme udělat.. a tak je naším hlavním pilířem z filosofie slow fashion kvalita. Další důvody, proč jsou legíny Utopy tou nejlepší volbou si můžete přečíst i v samostatném článku Proč legíny Utopy.  Víme také, že máme jenom jednu planetu, a tak se o ní musíme starat a převoz zboží sem a tam jí není moc příjemný, takže se ho chceme vyvarovat. Stejně tak je nám i jasné, že spokojený zaměstnanec, kterému nic nechybí, pracuje poctivě, a to se odrazí i na produktech. Naše švadlenky se s námi tedy mají jako v bavlnce. V neposlední řadě je naším cílem přinášet také originalitu, abyste se mohla chlubit nejen ochranou přírody a sociálních standardů, ale také designovým oblečením od českých grafiků. Nemyslíte, že Slow fashion stojí alespoň za zvážení?

TIP: Jak se vydat na slowfashion cestu?