Nejzdravější sladidlo, zdroj vitamínů a minerálů, zdroj energie, který dokonce napomáhá obnově svalů – ano, řeč je o medu. Lesní nebo květinový, do čaje nebo do zálivky, hlavně aby byl přírodní.
Pokud investujete do pořádné sklenice medu od poctivého včelaře, získáte nejen skvělou surovinu do kuchyně, ale také kosmetický přípravek a přírodní lékárničku. Na co všechno je med dobrý a jak ho můžete využít i vy? 

Léčivé účinky

S medem dokážete dělat divy. Už od středověku se med používá v léčbě zažívacích problémů. Snižuje bolest způsobenou například vředy, pomáhá s regenerací jaterní tkáně a posíluje činnost srdce. Díky bohatému zdroji energie výživných látek pomáhá v regeneraci celého těla ve stavu vyčerpání a dokáže skvěle zklidnit podrážděný krk a dokonce má i antibakteriální účinky. 

Příznivě působí i na nervovou soustavu. Pokud jste vystaveni stresové situaci, pomůže vám obyčejná lžíce medu – organismus získá kvantum energie a zklidní se celý nervový systém. Né nadarmo se říká, že je třeba si obalit nervy.

Přinese i krásnou pleť

Není nic jednoduššího než medová maska. Stačí med zahrát na příjemnou teplotu a nanést jej na obličej, krk a dekolt a nechat 10 minut působit. Pozor, med nesmí být příliž horký, abyste se nepopálila.
Med vaši pleť hydratuje a rozzáří, pokožka tak bude vláčnější, elastičtější a jemnější. Toto tekuté zlato obsahuje také antioxidanty, které pomáhají chránit pleť před škodlivým UV zářením.  Med vás ochrání také před infekcí. Pokud dojde k porušení pokožky ať už rozdrážděným pupínkem nebo škrábnutím, naneste na ránu trochu medu. Díky jeho antibakteriálním účinkům dojde k dezinfekci a nabuzení obnovy pleti. 

Med vám zachrání i popraskané rty. Stačí potřít rty tenkou vrstvou zahřátého medu a nechat pár minut působit. Aminokyseliny obsažené v medu napomohou regeneraci a utlumí bolest. Rty pak budou vláčnější a nabuzené k obnově a prokrvení. 

Chcete dpřát péči i svým vlasům? Koukněte na náš článek o zdravých vlasech a dopřejte jim náležitou péči.