Nepochybně toužíš chodit oblékaná tak, abys vzbuzovala uznání a zvědavé dotazy ostatních žen, kde že nakupuješ ty sexy kousky s neotřelým designem. Nejsi sama, tohle je snem většiny žen. Neboj se, s Utopy módním oblečením se ti to podaří dokonale. 

Svěží vánek v šedi

Móda, kterou reprezentuje značka Utopy, je moderní a svěží a od konkurence se liší výraznými barvami, kterými na první pohled upoutá. Většina lidí se obléká do nenápadných šedých a černých tónů, takže si můžeš být stoprocentně jistá, že se v kouscích od Utopy na ulici rozhodně neztratíš. Vzbudíš pozornost okolí jako svěží barevný vánek v nudné a fádní šedi. Právě v tom tkví tajemství úspěchu Utopy. V barvách, které ti zkrášlí všední den a vzbudí dobrou náladu. Jak vlastně tak nádherně barevné kousky oděvů vznikají?

Dokonalý přenos 

Klíčem k úspěchu je technologie potisku. Nejdříve šikovní čeští designéři navrhnou nějaký nekonvenční motiv a v tom mají volnou ruku. Cílem je, aby byl barevně výrazný a zaujal na první pohled. Samozřejmě návrh vždy přizpůsobí tomu, aby se na oblečení vyjímal dokonale. Předají ho tiskařům, kteří dostanou náročný úkol. Musí motiv dokonale přenést na vybranou látku podle typu oděvních kousků. Provedou to pomocí speciální tiskové technologie, které se říká sublimace.  

Pigment putuje do vláken 

Co by sis měla pod tiskem metodou sublimace vlastně představit? Funguje na fyzikálním principu. Na přenosový papír se nanese speciální inkoust, který poté změní své skupenství na plynné. V polymerech obsažených v sublimační vrstvě se zahřátím na 170 ºC otevřou mikropóry. Vybraný designérský motiv se pomocí termolisu přenáší ze speciálního dvouvrstvého papíru na vhodný materiál. Ideální jsou umělá textilní vlákna, třeba 100% polyester. Barevný pigment z plynného skupenství otevřenými mikropóry vysublimuje přímo do hmoty vláken a po ochlazení se zde zafixuje. Popis metody potisku ti zároveň zodpoví i otázku, v čem tkví jeho výhody. 

Barvu nikdy nevypereš

Čím tedy sublimace předčí ostatní metody potisku textilu? Na látce se nevytváří žádná vrstva barvy jako v případě jiných způsobů tisku. Barva ulpí přímo ve struktuře textilního materiálu, který díky tomu zůstává krásně vzdušný jako předtím, nevznikne na něm žádný slepenec. Když potištěnou látku pohladíš, bude jemná, jakoby na jejím povrchu nebylo nic. Motiv vydrží prakticky navždy. Navíc skvěle odolává oděru. K tomu můžeš přičíst i vynikající prokreslení i těch nejmenších detailů obrazu a dokonalou plynulost u barevných přechodů. Můžeš oděv prát pořád dokola a na kvalitu barev to nebude mít žádný vliv. Už chápeš, proč design Utopy kousků je i po letech nošení tak poutavý a svěží?