Rozhodli jste se začít běhat? Skvělá volba! Běhání může být úžasným způsobem, jak zlepšit kondici a užít si čerstvý vzduch. Pokud jste nováček v běhání, může se vám hodit pár tipů, jak začít správně. Zde jsou osvědčené rady, které vám pomohou na cestě k lepšímu zdraví a pohody.

Proč je běhání prospěšné?

Běhání není jenom skvělou formou fyzické aktivity, ale také má mnoho zdravotních výhod. Pravidelné běhání může zlepšit vaši kondici, sílu srdce a dýchacího systému. Pomáhá snižovat hladinu stresu a úzkosti a má pozitivní vliv na vaši náladu díky uvolňování endorfinů, tzv. hormonů štěstí. Běhání také přispívá k lepšímu spánku a celkovému pocitu vitality a energie. Mnoho lidí nachází v běhání i prostor pro meditaci a zamyšlení, což má příznivý vliv na duševní pohodu. Zkrátka, běhání není jenom o cvičení svalů, ale o péči o celkové zdraví a pohodu těla i mysli.

První běh: Jak je to s došlapem? 

Jednoznačně přirozenější je došlap na patu. Oblíbeným mýtem však je, že došlapovat se musí výlučně na špičku. Tato technika je spíše záležitostí pokročilých běžců. Ti mají v optimálním stavu nožní klenbu, stabilní kotníky, silné svaly a pružné achillovy šlachy. 

Začátečník mívá pohybový aparát obvykle v horším stavu, proto mu více vyhovuje došlap na patu. Častou chybou začátečníků je i to, že místo trénování vytrvalosti se přetěžují a snaží se běhat rychle bez adekvátní fyzické kondice. Jestliže patříte mezi běžecké nováčky, bude vám stačit třicet minut běhu třikrát za týden. Běhat je potřeba pravidelně a mezi jednotlivými výběhy je nutné dopřát tělu dostatek času na regeneraci.

Běžecké začátky jsou vlastně jednoduché, když se přidržíte následujícího. 

Tip číslo 1: Začněte pomalu a postupně

Klíčem k úspěšnému začátku s běháním je postupovat pomalu a rozumně. Než se pustíte do náročných tréninků, začněte s krátkými vzdálenostmi a nízkým tempem. I když to znamená uběhnout jen půl kilometru, není to nic špatného. Postupem času můžete zvyšovat vzdálenost a tempo, jakmile si budete jistější.

Pro pohodlný a efektivní běh je důležité mít správné oblečení. V naší nabídce najdete kvalitní legíny a mikiny, které vám poskytnou potřebnou podporu a pohodlí během vašich tréninků.

Tip číslo 2: Dbejte na vytrvalost před rychlostí

Nejde o to, jak rychle běžíte, ale spíše o to, jak dlouho vydržíte. Zaměřte se na udržení stabilního tempa, které vám umožní běžet delší vzdálenosti bez přílišné únavy.

S našimi čelenkami si udržíte vlasy pod kontrolou a soustředíte se pouze na svůj běžecký výkon. Díky kvalitnímu materiálu vám bude čelenka pohodlně sedět a odvádět pot z čela.

Tip číslo 3: Zvolte správné oblečení a obuv

Při běhání je důležité mít na sobě vhodné oblečení a obuv. Měkké a dobře odpružené boty jsou ideální pro běhání v terénu, zatímco méně odpružené boty poskytují lepší stabilitu na asfaltu či dráze. Nezapomeňte také na legíny s vysokým pasem, které vám zajistí pohodlnost a volnost pohybu.

Během běhu je také důležité udržovat správnou hydrataci. S našimi lahemi na vodu budete mít vždy po ruce osvěžení, aniž byste museli zpomalovat.

Tip číslo 4: Poslouchejte hudbu nebo podcasty

Poslech hudby nebo podcastů může být skvělým způsobem, jak si zpříjemnit běhání. Vyberte si energickou hudbu nebo zajímavý podcast, který vás nakopne a dodá vám motivaci k pohybu.

Tip číslo 5: Nezapomínejte na protahování

Po skončení běžeckého tréninku je důležité protáhnout svaly, abyste předešli svalové únavě a zraněním. Nechte si chvíli na protahování a vychutnejte si uvolnění svalů po náročném tréninku.

Tip číslo 6: Odměňte se

Po úspěšném tréninku si zasloužíte odměnu! Dejte si sprchu, pořiďte si dobré jídlo nebo si jednoduše užijte odpočinek s oblíbeným seriálem či knihou. Odměňte se za svůj úspěch a těšte se na další běžecké výzvy.

Tip číslo 7: Vytvořte si tréninkový plán    

Běžecký tréninkový plán není doménou pouze pokročilých běžců. I vám jako začátečníkům podstatně pomůže plnit vaše cíle. Přiměje vás nazout běžecké boty, i když venku fouká a vám se nechce. Motivuje vás i vaše okolí, které vám pomůže. 

Tip číslo 8: Začněte chůzí nebo indiánským během    

Jestli začínáte s běháním úplně poprvé, nejdříve jenom choďte. Tělo si pomalu zvykne na pohyb. Když zvládáte svižné chodecké tempo, začněte ho střídat s krátkým během (střídání chůze a běhu se jmenuje indiánský běh). Zkuste například střídat minutu svižné chůze s minutou běhu. Opakujte desetkrát. Za chvilku svižná chůze úplně vymizí a vy jen poběžíte.

Začněte s běháním již dnes a objevte radost z pohybu a zdraví. A pokud potřebujete kvalitní běžecké vybavení, nezapomeňte se podívat na naši širokou nabídku sportovního oblečení a doplňků, které vám pomohou dosáhnout vašich cílů.