Nenajde se nikdo kdo by neznal mikinu. Tenhle kousek se stal nezbytou součástí našich životů a to i proto že je tak pohodlný a univerzální. Víte ale něco o historii? 

První zmínky o “mikinách” pocházejí už se starého Řecka, kdy měli podobu pláště či róby se šňůrkou a velkou kapucí. 

Do Československa přišla mikina ze Západu kde byla již v 70. letech nedílnou součástí hip hopové scény. Tehdy to byla velmi často veliká mikina bez kapuce s obrázkem Mickey Mouse. To vedlo k názoru že to vedlo ke slangu a následnému osvojení názvu mikina. 

Skutečným původem názvu Mikina je ale obchodní označení Miki, které označovalo blůzy či pulovry. 

bruneta v Mickey mouse mikině

Mikina jako symbol

Mikina se také stala symbolem boje za spravedlnost. Když došlo 26. února 2012 k pouliční potyčce, která skončila smrtí studenta Trayvona Martina, zvedla se vlna protestů kvůli nespravedlivě vedenému stíhání střelce George Zimmermana. Policisté totiž odmítli střelce zadržet s odůvodněním, že místní zákony netrestají použití střelné zbraně v sebeobraně, i přestože důkazy o napadení nevypovídaly. Sympatizanti se studentem Tayvonem Martinem pak začali vycházet do ulic v mikinách, jako symbol nesouhlasu nad průběhem trestního řízení.

Už dávno nepatří do sportovního oblečení

V současné době se mikiny s kapucí už staly běžnou součástí našich šatníků a probojovali se v rámci streetwearové módy i do high fashion. Nosí je celebrity, ale i obyčejní lidé. 

Dámské mikiny už se také dávno nepovažují pouze za sportovní kousek, dají se obléknou téměř ke všemu. Na sport jsou samozřejmě vodné i proto že často mají kapsy, které se mohou hodit. Ale s teniskami se dá 3d mikina vzít i k šatům nebo sukni. Do kapuce se navíc dá dobře schovat. Teď určitě nosíme mikiny všichni, obzvlášť když jsme pořád doma. 

dvě dívky v Utopy mikinách

Ještě žádnou nemáte? Patří už k běžným základům šatníku a mít obyčejnou černou, ať už s kapucí nebo bez není vůbec na škodu. Má to jenom výhody. Nemusíš řešit co pod ní a k teplákům se taky hodí.


Pokud je modrá tvoje barva přečti si v našem článku Modrá je dobrá, jaké kousky legín u nás najdeš.