Začínáš se připravovat na léto a ráda bys začala cvičit? Jenže nevíš, jak správně začít a bojíš se, abys nebyla hned při první návštěvě posilovny všem pro smích. Trefili jsme se? Tak právě pro tebe bude následující článek!

První návštěva fitka je pro mnoho lidí vzrušující, ale zároveň i trochu děsivá. Pokud tě láká začít se cvičením, ale nejsi si jista, jak při první návštěvě fitka uspět, máme pro tebe několik užitečných tipů. Při jejich dodržování získáš sebedůvěru a usnadníš si cestu k dosažení všech fitness cílů. A abys měla na svém cvičebním putování vše, co potřebuješ, od toho jsme tady my!

Stanov si menší cíle a nezapomínej plánovat

Před první návštěvou fitka si stanov své cíle. Chceš zhubnout, nabrat svalovou hmotu nebo zlepšit svou kondici? Jakmile si stanovíš cíle, můžeš vytvořit plán, jak jich dosáhnout. Dávej si ale pozor na to, aby cíle nebyly příliš velké, mohlo by to pro tebe být demotivující. Napiš si jednoduchý tréninkový plán, který ti pomůže udržet se na správné cestě. Například si můžeš naplánovat, kolikrát týdně budeš chodit do fitka, jaké cviky budeš provádět a na jakou partii se zaměříš. Pokud si nevíš rady, obrať se na trenéry nebo jiné odoprníky, kteří ti zaručeně poradí. 

Začínej pomalu a postupně zvyšuj intenzitu

Pamatuj si, že první návštěva fitka je o seznamování se se stroji a cviky. Než se pustíš do složitých a náročných cvičebních plánů, začni pomalu. Snaž se zvolit cviky a váhy, které odpovídají tvé současné kondici. Je důležité postupovat postupně a zvyšovat intenzitu cvičení, jakmile se budeš cítit komfortněji a silněji. Především je nutné mít pevnou vůli. Jednou se ke svému cíli bezpochyby dopracuješ! A pak uvidíš, že za tu všechnu dřinu to přeci jen stálo.

Sežeň si odbornou pomoc a seznam se s přístroji

Fitko může být pro začátečníky matoucí, a proto je dobré požádat o radu odborníky. Profesionální trenéři ti mohou pomoci sestavit tréninkový plán, odpovídající tvým cílům a naučí tě správnou techniku při cvičení. Neboj se na začátku zaplatit si první lekce, kde spolu projdete všechny partie a přístroje, pak už budeš vědět, jak na to a tvé cvičení bude efektivní a hlavně bezpečné pro tvé zdraví.

Dodržuj správnou techniku a nevynechávej rozcvičku

Správná technika je klíčová pro úspěšné a bezpečné cvičení. Před začátkem jakéhokoliv cvičení se ujisti, že rozumíš správnému provedení cviku a víš, jak správně držet své tělo. Před každým tréninkem nezapomeň na důkladnou rozcvičku, která připraví tvé tělo na fyzickou zátěž a sníží riziko zranění. Zároveň na konci tréninku nevynechávej protažení pro lepší regeneraci svalů.

Buď trpělivá a nezapomínej odpočívat

Dosahování vysněných cílů vyžaduje čas a trpělivost. Nečekej, že se změny dostaví přes noc. Věnuj svému tréninku pravidelnost a buď trpělivá. Zároveň je důležité dávat svému tělu dostatek času na odpočinek a regeneraci. Nenech se unést a nepřetěžuj se. Obleč si na sebe náš stylový set a jdi se jen projít do přírody a nechej své tělo regenerovat. Nebo si po intenzivním tréninku dopřejte odpočinek v podobě sauny nebo masáže – odměň se! I regenerace a odpočinek k posilování patří. Tak proč si to neužít.

Vhodné vybavení

V neposlední řadě je samozřejmostí, nejen na začátek, sportovní oblečení a doplňky. 

U nás na e-shopu najdeš kromě sportovního oblečení, jako jsou sportovní trička, sportovní podprsenky, legíny nebo kraťasy také nezbytné doplňky. Těmi jsou například ručník, jogamatka nebo láhev na vodu. Všechny naše výrobky jsou navíc z kvalitních materiálů a vydrží ti spousty let. Všechny tyto kousky si můžeš sladit do jednoho stylu, který tě vystihuje a vyrazit!

Vyber si pohodlné a zároveň stylové oblečení a užij si svůj první trénink!