V józe nám jde o absolutní relax, o přesunutí naší mysli do téměř jiné dimenze, o oproštění se od starostí běžného dne, o protáhnutí našeho těla do posledního svalu. Je tedy nepřípustné, aby nás někde škrtilo či tahalo oblečení. Jak se správně připravit na jógu? Základem jsou určitě dobré sportovní legíny. Co dál? Pojďme na to.

#1 Karimatka

Neboli zde jógamatka. Správná neklouzavá podložka je základem každého cvičení jógy. Udržujte ji v dobrém stavu pravidelným omýváním koupací houbou s vodou a mýdlem.

#2 Ručník

Ručník určitě nesmí ve vaší jóga-výbavě chybět. Vyrábějí se i rychloschnoucí, pokud to myslíte s jógou vážně, tak zvažte jeho koupi. Přestože se při józe neběhá, pozice umí být velmi náročné a vyžadují zapojení nejrůznějších svalů. Pokud budete tedy pozice provádět poctivě, pot se z vás bude jen řinout.

#3 Legíny

Kvalitní legíny by ve vaší výbavě neměly chybět. Na jógu nenoste volné kalhoty, protože u nich se hůře bude instruktorovi kontrolovat, zda máte nohy správně napnuté a zda pozici děláte dobře. Výhodou kvalitních legín je to, že jsou správně “natahovací”, a tedy se přizpůsobí vašim pohybům. Nejideálněji na sebe oblečte upnutější sportovní legíny s vysokým pasem – pomůžou vám držet zpevněnou dolní část bříška a pomohou vám při provádění určitých pozic. 

#4 Funční top

Určitě oceníte upnutější top, který bude dobře odvádět pot. Proč upnutý a ne volné tričko? Pravděpodobně vás neminou náročnější pozice hlavou dolů a vy se budete muset soustředit na správnost prováděné pozice. Byla by škoda, kdyby vaše myšlenky byly rozptylovány tím, zda vám zrovna někde nekouká kus spodního prádla, a vy si nemohly lekci jógy náležitě užít.

#5 Pitný režim

Opakování je matka moudrosti – nezapomeňte na láhev vody – ideálně čisté. Zkuste se vyvarovat bublinek, ať vám nepřitíží při pozicích hlavou dolů. Lahev si pořiďte bez víčka, ať se netrápíte šroubováním víčka sem a tam.