Jóga je spojení těla, duše a mysli. Dech a dechová technika Pranajáma patří neodmyslitelně k józe. Pomocí dechu dokážeme zklidnit naši mysl i tělo a ponořit se do ticha. Nacházíme-li se v tichu, začínáme objevovat krásu a čistotu naší duše v přítomném okamžiku.

Jóga je spojení s naším vnitřním světem, s tím kým doopravdy jsme. 

Není náhoda, že mnoho psychoterapeutických a terapeutických metod vychází z jógy. 

Pokud se rozhodnete jógu cvičit, měli byste se seznámit s pojmem – asána. 

Co to ta asána vlastně je? 

Zjednodušeně se asána dá vysvětlit jako pozice, na základě jejího provedení aktivujeme svaly v těle a pomocí vůle a vnitřního zklidnění jsme schopni se v této pozici udržet po nějakou dobu. Je to tedy taková kombinace posílení a protažení, aby byl každý sval v těle regenerován a navracen do původního, zdravého stavu. Nejen, že cvičením asán léčíme naše tělo, také si jejich prostřednictvím rozšiřujeme vědomí, zvyšujeme energii a navracíme se do rovnováhy. 

Jóga bývala do nedávna výsadou východních zemí. V posledních letech se právě pro její benefity na lidský organismus velmi rozšířila i v západním světě. Někteří lidé se vydávají do zemí, kde je jóga přirozeným životním stylem, aby se dozvěděli odpovědi na své životní otázky. Jiným postačí jógu začít cvičit a postupně ji začleňovat do svého života. Praktikováním jógy na sebe její účinky a benefity nenechají dlouho čekat. 

Není nic jednoduššího než s jógou prostě začít. Na začátek je dobré volit lekce pro začátečníky a zvolit si lektora, který na vás bude působit příjemně. Možná bude potřeba vyzkoušet více lektorů, abyste si ověřili, jaký přístup vám sedí nejvíce. Stejně tak je to s jednotlivými styly jógy, protože v dnešní době jich je nespočet, a tak se v tom můžete lehce ztratit. 

Mezi nejznámější styly jógy patří:

Hatha jóga

Záleží na tom, s jakým úmyslem jdete jógu cvičit. Pokud se chcete zharmonizovat, vyzkoušejte původní hatha jógu, ze které ostatní styly vycházejí. 

Power jóga a vinjása jóga

Jestliže máte raději silové cvičení můžete vyzkoušet power jógu nebo vinjása jógu, které jsou dynamičtější. 

Ženská, jinová jóga

Velmi oblíbená je také ženská jóga někdy nazývaná jinová, která podporuje ženskou energii a sílu. 

Gravid jóga

Existuje také gravid jóga, která je vhodná pro těhotné ženy a pomáhá je připravit na porod. 

Kundalini jóga

Velmi oblíbeným stylem je také kundalini jóga, která kombinuje fyzické cvičení, dýchací techniky, meditace a mantry

Mantra je zvuk, který osvobozuje mysl. Zpěvem či recitováním manter vysíláme určitou frekvenci či vibraci, pomocí které vysíláme do vesmíru to, o co žádáme, aby se nám to splnilo. 

Součástí každé správné jógy je dlouhá závěrečná relaxace. 

Pohodlně se na jógu oblečte.

V neposlední řadě by vám při lekci jógy nemělo chybět pohodlné oblečení jako je sportovní podprsenka a kvalitní legíny, existují přímo legíny na jógu. Vhodné mohou být i barevné legíny, protože barvy probouzí a uvolňují pocity.

Nezapoměnte s sebou na cvičení také ručník, láhev s vodou a jógamatku. I když dnes již každé jógové studio nabízí jógamatku a další pomůcky ke cvičení. 

I přes probíhající pandemiii můžete s jógou začít, mnoho jógových lektorů a studií nabízejí online lekce a tak můžete cvičit z pohodlí domova.