Máme tu období tepla, dovolených, výletů a cestování. A s tím ruku v ruce méně času na vaření a častější jedení venku. Nechcete jíst fast foody a smažená jídla na koupalištích, ale nevíte, jak se stravovat venku lépe a zdravěji?

Ať už se vydáte na výlet, plánujete túru nebo se chystáte na venkovní cvičení, správná strava je klíčová pro udržení energie a vitality. Proto vám přinášíme několik zdravých receptů a tipů na letní svačinky, které vás posílí a dodají vám potřebnou energii.  

Snacky do kapsy

Ovesné a cereální tyčinky jsou ultimátně jednoduchá svačinka. Stačí si s sebou vzít například pár flapjacků, müsli tyčinek, raw tyčinek, nebo proteinové tyčinky, ty mají zhruba kolem 200 kcal na tyčinku a dodají vám potřebnou energii a navíc vás dostatečně zasytí bez výčitek. 

Sušenky z ovesných vloček a oříšků

Domácí sušenky jsou skvělou volbou, protože můžete kontrolovat složení a navíc jsou chutné a rychlé na přípravu. Smíchejte ovesné vločky, banán, jemně nasekané oříšky (například mandle nebo lískové oříšky), med a trochu skořice. Vytvořte malé placičky a pečte je, dokud nezhnědnou. Tyto sušenky jsou plné vlákniny, zdravých tuků a komplexních sacharidů.

Mix oříšků, semínek a sušeného ovoce 

Můžete si vzít i pouze sušené ovoce nebo oříšky, ale výborné je, si vše zamíchat do vlastního mixu. Doporučujeme zejména mandle, vlašské oříšky, rozinky, plátky kokosu, ale můžete přidat jakékoliv ovoce, oříšky nebo semínka, která máte rádi. K tomu všemu si můžete vzít bílý jogurt nebo proteinové mléko.

Smoothie na cesty

Připravte si domácí smoothie plné ovoce a zeleniny. Ideální je například banán, borůvky, jahody, mango nebo špenát a přidejte tekutinu, jako je voda, kokosová voda nebo mandlové mléko. Můžete také přidat lžíci chia semínek pro extra vlákninu. Díky smoothie snadno získáte mnoho živin a hydratace. Jeho příprava je navíc velmi lehká a rychlá!

Quinoa salát s kuřecím masem

Quinoa je výborným zdrojem bílkovin a komplexních sacharidů. Uvařte quinou podle návodu na obalu a nechte ji vychladnout. Přidejte na kostky nakrájené grilované kuřecí maso, rajče, okurku, papriku a bylinky podle chuti. Dochutíte olivovým olejem a citronovou šťávou. Tato svačinka je výživná a nabíjí energií, zároveň je dobrá i studená.

Nezapomínejte ani na pitný režim  

Zvlášť pokud teploty venku stoupají, nezapomínejte dostatečně pít. Obecně platí, že na každý kilogram své hmotnosti byste měli vypít 30–45 ml vody. Číslo, ke kterému jste došli, berte jako základ. Základem pitného režimu je voda. Do čisté vody můžete přidat letní ovoce nebo bylinky. Zkusit ale můžete i domácími limonádami, které připravíte během chvilky a použít můžete v podstatě jakékoliv ovoce, které máte doma. 

Nechte se inspirovat těmito recepty a vytvořte si své vlastní varianty podle svých preferencí a potřeb. Při cestování, cvičení nebo na túrách je důležité mít po ruce kvalitní svačinku, která vám dodá potřebnou energii a podpoří vaše zdraví. 

E-shop Utopy.cz nabízí také praktické doplňky jako plecháčky a termo lahve na vodu, které vám usnadní přípravu a užívání vašich oblíbených aktivit!