Jóga je dávná indická praxe, která získává stále větší popularitu po celém světě. Její pozitivní účinky na tělo i mysl jsou dobře známé a mnoho lidí tak začíná s touto harmonizující formou cvičení. Pokud patříš mezi ty, kteří se chtějí ponořit do světa jógy, máme pro tebe pět užitečných tipů, které ti pomohou začít správně a s radostí.

TIP 1: Najdi si vhodnou lekci nebo instruktora 

Jóga bývá komplexní a obtížná, a proto je důležité najít si vhodnou lekci nebo instruktora, který tě provede jejími základy. Můžeš se rozhodnout navštívit místní jóga studio nebo vyzkoušet online lekce, které jsou stále populárnější. Začni ale s lekcemi pro začátečníky, ať máš jistotu, že vše projdeš od základů. Je také dobré vyhledat instruktora, který je zkušený a má pozitivní hodnocení od svých studentů.  

TIP 2: Začni s jednoduchými pozicemi 

Jóga nabízí širokou škálu pozic a cviků, ale pro začátečníky je důležité začít s jednoduchými a základními pozicemi. Například pozice jako “Strom”, “Pes hlavou dolů” a “Kobra” jsou pro začátek jako dělané. Ujisti se, že rozumíš správnému postavení těla a dechu a postupně se posouvej k náročnějším pozicím, jakmile získáš více jistoty.

TIP 3: Nauč se správně dýchat 

Dýchání je klíčovou součástí jógy. Správné dýchání ti pomůže uvolnit napětí, zvýšit koncentraci a propojit tělo s myslí. Při józe se používá tzv. “jogické dýchání”, které spočívá v hlubokém nádechu nosem a výdechu ústy. Nauč se správnou techniku dýchání a snaž se ji udržovat během cvičení.  

TIP 4: Vytvoř si vhodné prostředí pro jógu 

K vytvoření správné atmosféry je důležité klidné a čisté prostředí. Vyhraď si doma speciální místo, kde budeš mít dostatek prostoru a nebude tě nikdo rušit. Můžeš si tam vytvořit svůj vlastní malý oltář, umístit svíčky nebo vonné tyčinky a vytvořit tak prostor, který ti pomůže uvolnit se a soustředit se. V těchto horkých dnech se nabízí také možnost cvičení v přírodě na čerstvém vzduchu. 

TIP 5: Zajisti si vhodné oblečení a pomůcky 

Pohodlné oblečení je při józe velmi důležité. Vyber si takové oblečení, ve kterém se budeš cítit pohodlně a nijak tě neomezuje při pohybu. Na našem e-shopu najdeš mimo jiné například legíny z vysoce kvalitního nylonového materiálu s vysokým pasem, díky kterému jsou naprosto ideální pro cvičení jógy. K těm si můžeš pořídit sportovní podprsenku, jejíž promyšlený střih zajistí, že tě nikde nebude nic tlačit ani škrtit. 

Samozřejmě nesmíme zapomenout na jóga podložku, která je nezbytná a poskytne ti dostatečnou podporu a pohodlí při cvičení. Ty naše jsou díky speciální “closed-cell” technologii z antibakteriálního materiálu a poskytují prevenci proti zápachu a potu.

Stále jsi na vážkách?

Zajímavé statistiky ukazují, že jóga má pozitivní vliv na zdraví a myšlení lidí. Podle průzkumu z roku 2021 provedeného Yoga Alliance a Ipsos v USA, více než 55% lidí začalo jógu za účelem zlepšení fyzického zdraví, zvýšení flexibility a snížení stresu. Další průzkum také prokázal, že jóga pomáhá zlepšovat spánek, snižuje úzkost a napětí a posiluje imunitní systém.  

Závěrem je důležité si uvědomit, že jóga není jednoduchá a vyžaduje čas a odhodlanost. Měj trpělivost, naslouchej svému tělu a neboj se experimentovat. S pomocí těchto pěti tipů budeš mít pevný základ pro svou jógovou praxi a otevřeš si dveře do světa zdraví, klidu a rovnováhy. Takže vezmi podložku, oblékni si náš originální set a začni objevovat radost z jógy!