Sluníčko nás nabíjí energií a dobrou náladou, dodává nám vitamín D, který je nezbytný pro vstřebávání vápníku do těla, a taky nám barví kůži do bronzova, což je zejména pro dámy velmi pozitivním jevem. Na druhou stranu umí slunce způsobit úpal, úžeh, spálení a bohužel i kožní poškození. 

Existují tisíce vlivů, které zhoršují pleť a urychlují stárnutí, od stresu přes nezdravé jídlo až po světlo z mobilních telefonů. Nic ale není tak zákeřné jako slunce.

UVA paprsky narušují vnitřní stavební kameny pokožky, jako jsou kolagenová a elastinová vlákna. Vystavení slunci časem působí povadání a ztrátu pružnosti pleti a vrásky. UVB paprsky také stimulují nerovnoměrnou a nepravidelnou produkci pigmentu vedoucí k tmavým skvrnám.

Jak se těmto negativním účinkům bránit? Poradíme vám!

Opalovací krém

Použití kvalitního slunečního krému je základem ochrany. Vyberte si širokospektrální krém s vysokým SPF (faktor ochrany proti slunečnímu záření), který chrání před UVB i UVA zářením. Nanášejte ho rovnoměrně a pravidelně, zejména po plavání nebo potení. Aby byla ochrana kůže efektivní, je nutné mazat se poctivě.

Po pobytu na slunci kůži ošetřete poopalovacím krémem. Ten vyživuje a zvlhčuje pokožku, kterou zároveň zklidňuje, osvěžuje a přináší jí chladivý pocit. Navíc zachovává přirozenou elasticitu a pružnost kůže a podporuje dlouhotrvající opálení.

Oblečení a doplňky

Může to znít banálně, ale výběr vhodného outfitu hraje také zásadní roly. Nejméně propustnou látkou je bavlna, proto byste měli v slunné letní dny sahat po bavlněných kouskách. Bavlna je příjemná, přírodní a funguje jako kvalitní ochranný prvek před UV zářením. Koukněte například na naše šaty, které jsou z bavlny. 

K oblečení je však potřeba přidat také doplňky – doplněk na hlavu je nejen módním prvkem, ale také skvělou ochranou proti slunečnímu záření. Nejrizikovějšími místy bývá hlava, uši, ramena a krk. Originální kšiltovka od Utopy a sluneční brýle se tedy na léto rozhodně budou hodit!  

Vyhněte se pobytu na slunci v době, kdy je nejsilnější

Nejsilnější slunce sice láká k opalování, ale je také nejnebezpečnější. Za takový čas je považována doba mezi 11 a 15 hodinou. Ostrému slunci byste se proto měli rozhodně vyhnout a kolem poledne vyhledávat spíše stín. V parku se posaďte pod strom, na pláži pod slunečník a oběd si na zahrádce vychutnejte raději pod pergolou. 

Sluníčko totiž krásně opaluje i mimo tento rizikový čas. Celodenním sluněním navíc nezískáte výraznější opálení, naopak se vystavujete riziku stárnutí nebo v horším případě poškození kůže.

Je pod mrakem? Nenechte se zmást! 

Slunce opaluje, i když je zataženo. Sice méně, mraky absorbují 20 až 40 procent slunečního záření, ale zvlášť pokud jste ve vyšší nadmořské výšce nebo v subtropických či tropických oblastech, kde je celková intenzita slunce vyšší, může být zatažená obloha celkem zákeřná.

Vitamin D  

Chcete být chráněni před sluníčkem? Tak to je načase pravidelně dávkovat vitamin D! Tento vitamin, který si tělo produkuje, má na svědomí slunce, ale zároveň před sluníčkem pomáhá chránit. 

Dostatečné množství tekutin!

Na pitný režim se v zápalu outdoorových aktivit snadno zapomíná. Že jsme něco zanedbali si často uvědomíme až ve chvíli, kdy máme silný pocit žízně nebo se nám dělá nevolno. A to je dost pozdě, protože v té chvíli už tělo vysílá první varovné signály a je potřeba začít rychle jednat. 

Při pobytu na sluníčku byste tedy měli vypít minimálně dva až tři litry tekutin denně! A pokud si dopřejete kávu nebo alkohol, zapijte je skleničkou vody. Kofein a alkohol totiž tělo dehydratují.

Beauty tipy pro dokonalý letní look

Méně je více: Místo těžkého make-upu volte lehčí alternativy, jako je barevný balzám na rty a voděodolná řasenka. To vám umožní vypadat přirozeně a zároveň si užít letní radovánky bez starostí. 

Voděodolné produkty: Pokud plánujete strávit čas ve vodě, volte voděodolné produkty, jako jsou voděodolné řasenky, produkty na obočí a rtěnky. Nezapomeňte na voděodolný sluneční krém, který vydrží i při potápění. 

Jemný a svěží look: Sázka na přirozený a svěží vzhled je v létě vždy vhodná. Použijte lehký make-up, světlou tvářenku a osvěžující rozjasňovač pro zdůraznění přirozeného lesku vaší pleti.

Nezapomeňte, že zdravá pokožka je krásná pokožka, a tak by ochrana měla být vaší prioritou při každé letní aktivitě.