Letní období přichází s výzvou – jak si vybrat oblečení, které nejen že vypadá skvěle, ale také podtrhne vaši postavu a typ figury. V tomto článku se podíváme blíže na jednotlivé typy postav a na to, jaké střihy oblečení jsou pro ně vhodné či nevhodné.

Naučte se rozumět svým proporcím a oblékněte se do toho, co vám bude nejvíce slušet!

Postava typu: jablko

Oproti jiným typům postav se můžete pyšnit plným hrudníkem, který vám může každá žena závidět. Využijte své největší tělesné zbraně a dejte ji na odiv. Nebojte se sáhnout po topech s výstřihem do V, které rozhodně skvěle padnou.

Vsaďte na volné vzdušné šaty s vázáním pod prsy. Lichotit vám budou také volné halenky v kombinaci s džíny úzkého střihu, ke kterým můžete sáhnout botách s podpatky, abyste opticky prodloužily a zúžily postavu.

Vyhněte se páskům a jakémukoliv jinému zvýraznění problémových partií. Lichotit vám nebudou minišaty, overaly nebo džíny do zvonu. Zároveň nedoporučujeme crop topy, kulaté výstřihy, velké vzory na oblečení nebo příliš výrazné doplňky.

Postava typu: hruška

Pro postavy tohoto typu je typická drobnější a užší horní část těla spolu s širšími boky. Pas je většinou výrazný a štíhlý. Nohy a hýždě jsou výraznými prvky postavy a převládají zřetelné ženské křivky. 

​​Pokuste vytvořit oblečením symetrii. Toho docílíte tak, že budete volit kalhoty a sukně tmavých odstínů. Naopak ve vrchní části si můžete dovolit topy se zdobením, sexy krajky nebo výrazné vzory.Rozhodně nesáhnete vedle po midi nebo maxi sukni, kterými zakryjete své problémové partie a zároveň dáte vyniknout svému dekoltu.

Vyhněte se všemu, co opticky přidává vašemu zadku pár centimetrů. Jsou to především bokovky a kalhoty nebo legíny s divokými motivy. Zvolte oděvy zvýrazňující horní část vašeho těla. Krátce střižené blazery nebo crop topy jsou vhodnou volbou, dále pak široké šaty, které jsou navíc velmi pohodlné.

Postava typu: obrácený trojúhelník

Ženy s touto postavou mají většinou široká ramena s výraznou krční oblastí. Pas a boky jsou méně výrazné, ruce a nohy jsou štíhlé s atletickým vzhledem.  

Zaměřte se na své útlé boky! To pravé pro vás budou právě bokovky, zvonáče, výrazné pásky, ale také topy s výstřihem do V, které opticky zeštíhlí ramena. Kromě toho si můžete dovolit overaly, široké kalhoty a vzorované barevné legíny.

Vyhněte se topům s odhalenými rameny, hranatému výstřihu, ale také ramenním vycpávkám a balónovým rukávům. Pozor si dejte také na pánské střihy blejzrů. 

Postava typu: přesýpací hodiny

Tato postava se vyznačuje výraznými rameny, hrudníkem, stehny a boky. Naopak pas mají ženy s tímto typem velmi úzký a krásně zvýrazňuje ženskou postavu. 

Vyhněte se volným střihům, tunikám a oversize kouskům.

Vždy se zaměřte na svůj pas, který je třeba zdůraznit. Pásky, džíny s vysokým pasem, palazzo kalhoty, pouzdrové šaty – to vše vám padne jako ulité. Bát se ale nemusíte ani upnutých šatů, které budou dokonale kopírovat linii vašich křivek.

Postava typu: obdélník

Posledním typem je postava ve tvaru obdélníku. Aneb nic nevyčnívá a ani se neztrácí. Tato postava je souměrná, boky jsou ve stejné šíři jako ramena a pas je spíše nevýrazný. Tento typ postavy působí atletickým dojmem. 

Pokud máte atletický typ postavy, ideální pro vás budou skinny džíny, kalhoty se zúženými nohavicemi nebo jednoduše legíny a biker shorts. Dovolit si ale můžete většinu typů kalhot.  Topy volte spíše rozevláté, volnější a výraznější. 

Vyhněte se malým černým šatům, které by vaší postavě tolik nelichotily. Stejně tak je to s geometrickými tvary nebo s hranatým oversize oblečením.

E-shop utopy.cz nabízí širokou škálu sportovního oblečení, které vám umožní uplatnit i tyto zásady a vytvořit si sportovní outfit podle vašeho typu figury. Během nakupování nezapomeňte brát v úvahu především svůj osobní styl a pohodlí. Ať už si zvolíte cokoliv, důležité je, abyste se v oblečení cítila skvěle a sebejistě.