Při cvičení a sportování je klíčové mít správné vybavení, a to včetně sportovní podprsenky. Ta není jenom módním doplňkem, ale má klíčovou roli v pohodlnosti a podpoře při pohybu. Správně vybraná podprsenka může minimalizovat nepohodlí a zranění a zároveň zlepšit celkový výkon. Zde je několik tipů, jak najít tu správnou sportovní podprsenku pro vaše potřeby.

Zjistěte svou velikost

Prvním krokem je zjistit správnou velikost podprsenky. Nejlepší je nechat si změřit obvod hrudníku pod prsy a také obvod hrudníku na nejširším místě poprsí. Tyto dvě čísla vám pomohou určit správnou velikost podprsenky.

Vyberte si správný typ podprsenky

Existuje několik typů sportovních podprsenek, jako jsou kompresní, encapsulační a kombinované. Kompresní podprsenky stlačují prsa k tělu, zatímco enkapsulační podprsenky poskytují individuální podporu pro každé prso. Kombinované podprsenky spojují oba tyto přístupy. Vyberte si typ podprsenky podle vašich preferencí a typu sportu, který provozujete.

Překřížená záda nebo klasická ramínka?

Sportovní podprsenka s překříženými zády zaručuje, že ramínka jsou pevně přitisknuta k tělu a tedy vám přinášejí větší zafixování. Na druhou stranu klasická rovná ramínka jsou jednodušeji upravitelná co se týče délky. Proto jsou ideální variantou sportovní podprsenky, které nabízejí obě varianty – rovná ramínka, která se dají pomocí zaháknutí změnit v překřížená.

Zkontrolujte materiál a konstrukci

Důležité je také věnovat pozornost materiálu a konstrukci podprsenky. Hledejte podprsenky vyrobené z prodyšných a odvětrávaných materiálů, které odvádějí pot a udržují pokožku suchou. Dvojitá vrstva látky a ploché švy mohou také minimalizovat tření a podráždění.

Správná úroveň podpory   

Sportovní podprsenky obvykle poskytují některou ze tří úrovní opory – nízkou, střední a vysokou. To, jakou budete potřebovat, závisí na vámi zvolené sportovní aktivitě. Čím více poskoků, intenzivního pohybu a dopadů, tím větší potřebují vaše prsa oporu. Pokud máte větší velikost prsou či prsní implantát, doporučujeme zvážit sportovní podprsenky s větší oporou i na sportovní aktivity s nízkou nebo střední intenzitou pohybu. 

Vyzkoušejte si ji 

Nikdy není od věci si podprsenku vyzkoušet před nákupem, pokud je to možné. Udělejte několik skoků, otočení a dalších pohybů, abyste zjistili, jak dobře podprsenka drží a zda nevytváří žádné nepohodlí.

Zvažte svůj typ sportu

Různé sporty vyžadují od podprsenky různou úroveň podpory. Například při běhu nebo aerobiku potřebujete vyšší úroveň podpory než při józe nebo pilates. Vyberte si podprsenku s odpovídající úrovní podpory podle typu vašeho sportu.

Nezanedbávejte styl 

Ačkoli funkčnost je prioritou, nesmíte zanedbávat ani styl. V dnešní době existuje mnoho sportovních podprsenek v různých barvách, vzorech a střizích, které splňují vaše estetické preference. Na e-shopu Utopy nabízíme spousty vzorů a originálních designů, které si zamilujete!

Správně vybraná sportovní podprsenka může udělat rozdíl ve vašem výkonu a pohodlí během cvičení. Investujte čas do výběru podprsenky, která vám poskytne optimální podporu a pohodlí a která vám pomůže dosáhnout vašich sportovních cílů. A pokud si nejste jisti, neváhejte se poradit se specialistou nebo prodejcem, kteří vám mohou pomoci najít to správné řešení pro vaše potřeby.