Posilovací guma je skvělým nástrojem pro efektivní posílení svalů, zlepšení flexibility a celkovou kondici. V tomto článku si představíme několik účinných cviků, které můžete provádět s posilovací gumou, a vysvětlíme, jakým způsobem přispívají k vašemu zdraví a kondici.
Dostaňte se do formy i bez permice do fitka, či drahého sportovního vybavení!

Proč si ji pořídit právě u nás?

Posilovací guma od UTOPY je vynikajícím nástrojem pro posilování svalů a zlepšení fyzické kondice. Je vhodná pro cvičení všech věkových skupin a pro všechny úrovně kondice, ať už jste začátečník nebo pokročilý sportovec.  

Na našem e-shopu je najdete ve 3 úrovních odporu. Guma má navíc na své vnitřní straně protiskluzové pruhy, takže se nemusíte bát, že by vám při cvičení sklouzla.

Jednou z hlavních výhod posilovací gumy je její přenosnost a jednoduché použití. Můžete ji snadno sbalit do tašky nebo kufru a cvičit prakticky kdekoliv – doma, ve fitku, na cestách nebo dokonce venku. 

Pojďme se tedy podívat na několik oblíbených a jednoduchých cviků!

Dřepy s posilovací gumou

Dřepy jsou klasickým cvikem pro posílení stehen a hýždí. Přidání posilovací gumy zvýší odpor a aktivuje větší počet svalů. Umístěte gumu kolem stehen a při dřepu ji tlačte směrem ven, soustřeďte se na to, aby byla guma stále napnutá. Tím posílíte vnitřní a vnější část stehen a zlepšíte stabilitu kloubů. 

Zakopávání  

Klekněte si na kolena a narovnejte záda, aby nebyla prohnutá ani do jedné strany, ale úplně rovná. Nohy dejte do polohy, kdy budou kolmo na zem a špičky budete tlačit ke kolenům. Zvedejte nejprve jednu nohu po několika opakování za sebe a potom druhou. Soustřeďte se na procítění zapojení svalů hýždí a úplnou kontrakci. Po dokončení opakování můžete cvik pozměnit tím, že budete nohy zvedat do strany a opět několikrát opakovat. 

Chůze do boku  

Gumu si dejte těsně nad nebo pod kolena, jak vám to vyhovuje a postavte se do podřepu. Nohy rozkročte na šířku ramen, aby vznikl v gumě odpor. Udělejte krok do boku s levou nohou a následně přesuňte pravou nohu k levé. Celou dobu se soustřeďte na to, aby byla guma napnutá. Potom vyměňte směr pohybu, aby se obě nohy procvičily stejně. Váš pohled by měl směřovat stále vpřed, nikoliv do boku.

Potahování nohou do stran

Lehce se posaďte na zem nebo bedýnku, gumu připevněte kolem spodní části stehen a rukama se podepřete za zády. Pomocí síly nohou roztahujte nohy do stran a poté je zase stahujte zpět. Tento cvik posílí vnitřní stehenní svaly a zlepší vaši flexibilitu. 

Plank s posilovací gumou

Při planku nahátněte gumu okolo zápěstí a jděte do pozice planku na loktech. Během držení planku provádějte tahy jedné rukou směrem nahoru, střídavě na obou stranách. Tímto způsobem posílíte core, paže a ramena.
Další cvik v planku může být na nohy a zadek. Dejte si gumu na kotníky a roztahujte během výdrže nohy. 

Výpady s posilovací gumou

Výpady jsou klasickým cvikem pro zpevnění spodní poloviny těla. Umístěte gumu na stehna a provádějte klasické výpady jak je znáte. Tedy pravou nohou udělejte výpad vpřed tak, aby se vaše levé koleno téměř dotklo podlahy. Stehno by mělo být ve vrcholné pozici rovnoběžné s podlahou. Pomalu a kontrolovaně se vraťte do počáteční pozice a cvik opakujte nejprve na jednu a potom na druhou nohu. Díky gumě budete mít větší odpor a tím budete více posilovat svaly. 

Posilování svalů břicha

Lehněte si na zem na záda, gumu připevněte kolem chodidel a zvedejte horní polovinu těla směrem k nohám. Tím posílíte svaly břicha.

Výhody posilovací gumy

Náročnost běžného cviku s vlastní vahou je nejvýraznější v pozici největšího protažení svalu, tedy v dolní fázi pohybu (např. dolní pozice dřepu nebo kliku). Čím více nahoru jdete, tím se přirozený odpor stává menší. Pokud ale cvik provedete s odporovou gumou, její natahování bude náročnost cviku výrazně ztěžovat i v horní fázi cviku při pohybu nahoru. Cviky s vlastní tělesnou hmotností s posilovací gumou jsou tak mnohem efektivnější, náročnější a vaše svaly mnohem více potrápí.  

Možná budete překvapeni, jaký odpor může posilovací guma poskytnout a že trénink s nimi není žádná procházka růžovým sadem. 

Všechny tyto cviky můžete provádět s různými variantami posilovacích gum s různým odporovým úrovněmi, což umožní postupně zvyšovat intenzitu cvičení podle vašich potřeb a pokroků. Pamatujte však na správnou techniku a zátěž zvyšujte postupně, abyste předešli zraněním. Věnování se pravidelnému cvičení s posilovací gumou vám však může přinést mnoho výhod pro vaše zdraví, kondici a celkovou pohodu! Už jste si vybrali tu svoji?!