Na potisk našeho oblečení a dalších výrobků používáme sublimační tisk, protože je kvalitní a vydrží dlouho. Co to ale znamená a jak to probíhá?

Sublimační tisk je?

Je to speciální metoda potisku textilu, která obarvuje přímo textilní vlákna.  Díky tomu zůstává potištěný materiál nadále vzdušný a bez dodatečné vrstvy. Vhodným materiálem k potisku jsou umělá vlákna a to především 100% polyester. My také používáme tuto techniku a to i proto že se díky ní dá tvořit Český design.

Jak to funguje?

Sublimační tisk se řadí mezi přenosové technologie a jeho podstata spočívá ve využití fyzikálních jevů. Prvním jevem je schopnost speciálního přenosového inkoustu, který se nanáší na přenosový papír, okamžitě se změnit z pevného skupenství na plynné. Druhý je spojen s vlastností polymerů v sublimační vrstvě, kde díky zahřátí dojde k uvolnění jejich struktury a k otevření mikro-pórů. Funguje to tak že se zvolený motiv přenese v termolisu, přenese ze speciálního dvouvrstvého papíru na  materiál tak, že se pigment rozptýlený v plynu dostane mikro-póry do struktury materiálu a po ochlazení je fixován uvnitř hmoty. Při teplotě cca 170 stupňů Celsia dochází k samotné sublimaci, tedy zabarvení sublimačních vláken materiálu.

Jaké má výhody?

Proč ho tedy používáme? Nespornou výhodou sublimačního tisku je výdrž, protože vydrží navždy, je pratelný a má vysokou odolnost vůči oděru. Zvládne i skvělé prokreslení detailů a barevných přechodů. Také se u něho zachová Česká výroba, což je pro nás neméně důležité. Tisk není znatelný na omak, díky čemuž jsou naše kousky tak pohodlné.

Na setu Melbourne si můžete prohlédnout použití sublimačního tisku a sytost barev. 


Zajímají vás další články? Třeba o tom Jaké módní kousky by vám na jaře neměli chybět v šatníku.