Do oblečení investujeme nemalé peníze, a proto bychom se o něj měli správně starat. Chcete, aby vaše oblíbené kousky vydržely co nejdéle? Dále se dozvíte nejen jak o ně správně pečovat při praní, ale také jak je vhodně skladovat, aby si co nejdéle udržely svoji krásu.

Pozor na cedulky

Chcete-li svá trička, legíny a mikiny udržet co nejdéle v bezvadném stavu, rozhodně neignorujte rady vypsané na cedulkách oblečení. Pokud vás tyto cedulky při nošení obtěžují a chcete je odstřihnout, můžete si je nejdříve vyfotit. Budete tak vždy vědět, jak přesně tento daný kus oblečení prát a žehlit. 

Na teplotě záleží

Na cedulkách se mimo jiné dočtěte i to, na jakou teplotu byste ten daný kus oblečení měli prát. Například šaty potřebují bezpochyby šetrnější zacházení než třeba ponožky. Doporučenou teplotu vody při praní nikdy nepřekračujte, oblečení by se mohlo ihned značně poškodit.

Používejte kvalitní prací přípravky

Nejen teplota vody ale i použité prací prostředky mají zásadní vliv na životnost vašeho oblečení. Ty kvalitní pomohou zachovat sytost originálního potisku na vašich legínách i ochránit trička před vyblednutím. Při výběru si pohlídejte také doporučenou teplotu, při které prostředek funguje. Některé produkty zaručují dostatečné praní až při vyšších teplotách, které však poškozují textilní vlákna.

Neperte zbytečně

Méně je více. A dvojnásob to platí právě při praní. Perte své oblečení, až když je to skutečně potřeba. S každým vypráním se totiž snižuje životnost daného kousku. Proto byste neměli mikiny ani jiné oblečení prát jen tak. Obzvláště to pak platí u džínů. Denimové věci perte jen v případě silného znečištění. Drobné skvrny raději odstraňte ručně.

Vždy zkontrolujte kapsy

U oblečení, které dáváte do pračky, vždy zkontrolujte obsah všech kapes. Pokud byste v nich zapomněli například papírový kapesník, mohla by se vaše oblíbená košile nenávratně poškodit. Kapesník nebo účtenka zanechají na celém obsahu pračky drobné papírové částečky, které jen těžko z oblečení sundáte.

Jak předcházet vyblednutí

Aby si vaše oblečení udrželo svoji krásnou sytou barvu, perte ho naruby. To samé platí i u triček s potiskem. Praní naruby prodlouží životnost vašeho oblečení a udrží ho v té nejvyšší kvalitě.

Správné skladování oblečení

Na životnost oblečení má kromě praní vliv i jeho skladování. Košile, svetry nebo šaty patří do skříně na polstrovaná či dřevěná ramínka. Ta plastová vytváří na oblečení nevzhledné boule. Do polic nebo zásuvek naopak skládejte trička, legíny nebo třeba cyklistické šortky.

Výroba oblečení zatěžuje životní prostředí. Proto o to své správně pečujte, abyste ušetřili nejen svoji peněženku, ale také planetu. Stačí dodržovat pár jednoduchých kroků a vaše oblečení bude stále vypadat skvěle.