Zimní měsíce přinášejí nízké teploty a často i nedostatek energie. Abychom mohli úspěšně čelit chladu a každodenním výzvám, je klíčové začít den správnou snídaní. Přinášíme vám tipy na pět zdravých a chutných snídaní, které vám poskytnou potřebnou energii a vitalitu i v zimních měsících.

Kobliha s marmeládou ani párek s tukovým rohlíkem skutečně nejsou ideálním startem do nového dne. Taková snídaně obsahuje příliš mnoho jednoduchých cukrů, nezdravých tuků a naopak téměř žádné bílkoviny. V důsledku toho budete v tomto období ještě více unavení a podráždění. 

Důležité složky zdravé snídaně

Celozrnné obiloviny: Dodají vám po ránu potřebný zdroj energie, prospěšnou vlákninu i některé vitaminy a minerální látky.

Zdroj bílkovin: Po ránu nás zasytí, sníží glykemický index snídaně a dodají vašemu organismu potřebné stavební látky.

Kvalitní tuky: Snižují glykemický index snídaně a dodají potřebné nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro funkci mozku, kardiovaskulárního systému a mnoho dalších funkcí v našem těle.

Ovoce nebo zelenina: Dodají vitaminy, minerální látky, vlákninu, antioxidanty a po ránu skvěle osvěží.

Tekutiny: Voda (případně voda s citronem nebo jiným ovocem), neslazený čaj.

Sladké nebo slané? 

Každý je jiný a každému vyhovuje něco jiného. Je tedy jen na vás, jestli zvolíte sladkou nebo slanou snídani. Obě varianty lze poskládat tak, aby byly nutričně vyvážené a dodaly vám všechny potřebné živiny.  

Tipy na chutné snídaně: 

Ovesné vločky s ovocem a ořechy: Ovesné vločky jsou vynikajícím zdrojem komplexních sacharidů, které poskytují dlouhodobou energii. Přidejte plátek banánu, čerstvé jahody nebo jakékoliv jiné ovoce podle chuti, a zkuste doplnit ořechy, jako jsou mandle nebo vlašské ořechy, které přidají zdravé tuky.

Avokádový toast s vajíčkem: Avokádo je bohaté na zdravé tuky, zatímco vajíčko dodá potřebné bílkoviny. Rozmačkejte avokádo na plátek celozrnného chleba a přidejte vajíčko na jakýkoliv způsob, záleží na vás zda zvolíte volské oko nebo třeba míchaná vajíčka. Tato kombinace poskytuje vyvážený mix živin pro energický start do dne.

Zeleninové smoothie: Zeleninová smoothie jsou skvělým způsobem, jak získat mnoho živin najednou. Vyzkoušejte směs špenátu, banánu, bobulí a mandlového mléka. Přidání chia semínek nebo lněných semínek zvýší obsah omega-3 mastných kyselin a vlákniny. Pokud máte rádi arašídové máslo, přidejte i to. 

Řecký jogurt s medem a ořechy: Řecký jogurt je bohatý na bílkoviny a prospěšné probiotika. Přidejte lžíci medu pro přirozenou sladkost a posypte rozmačkanými ořechy, jako jsou lískové nebo kešu ořechy, pro dodatečnou energii a krupavost.

Chia puding s ovocem: Chia semínka jsou plná vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Vytvořte chia puding smícháním semínek s mandlovým mlékem a nechte ho odpočívat v lednici přes noc. Ráno přidejte plátek manga, maliny nebo kiwi pro osvěžující a chutné zimní snídaně.

Nezapomeňte doplnit svou snídani o dostatek tekutin, jako je voda nebo teplý bylinkový čaj. S těmito lahodnými a zdravými snídaněmi budete mít dostatek energie a optimismu pro každý zimní den.

TIp na závěr: Pořiďte si jeden z našich dokonalých plecháčků, ze kterého bude vaše káva nebo čaj chutnat ještě lépe a navíc je i praktický!