Podzimní období se blíží, a s ním přichází i zvýšené riziko nachlazení a jiných respiračních onemocnění. Je však možné si posílit imunitu a zvýšit odolnost proti nemocem, abyste si mohli plně vychutnat krásy tohoto ročního období. Přinášíme vám několik užitečných rad a tipů, jak se připravit na nadcházející podzimní sezónu a zůstat fit!

Pravidelný pohyb  

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak posílit svou imunitu, je pravidelný pohyb. Sportování zlepšuje krevní oběh, podporuje lymfatický systém a zvyšuje produkci endorfinů, což má pozitivní vliv na vaše celkové zdraví. Navštivte náš e-shop a vyberte si z široké nabídky sportovního oblečení, které vám pomohou udržovat aktivní životní styl.  

Zdravá strava  

Zaměřte se na vyváženou stravu, která obsahuje dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných potravin, bílkovin a zdravých tuků. Ovoce a zelenina jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty, které podporují imunitní systém. Vybírejte potraviny, které obsahují vitamíny C, D a zinek. Tyto látky jsou zvláště důležité pro správnou funkci imunitního systému.  

V hlavní roli vitamín C

Vitamin C je známý pro svou schopnost podporovat imunitní systém a chránit tělo před nachlazením. Snižuje schopnost virů pronikat tkáněmi a jeho dostatečná hladina v organismu zlepšuje aktivní schopnost bojovat s infekcí. Dopřejte si každý den porci čerstvého ovoce nebo zeleniny a vaše tělo vám za to poděkuje zvýšenou odolností vůči virům a bakteriím. 

Vitamín D  

Vitamín C není zdaleka jediný vitamín, který přispívá k posílení imunity. Je vhodné se zaměřit také například na vitamín D, který je obsažen primárně v rybách a rybímu tuku, dále ve vejcích, játrech, mléku a mléčných výrobcích. Kromě zmíněných potravin nebo vitamínových tablet jej získáme také vystavením se slunečnímu záření. S přicházejícím podzimem bude ale slunečných dní ubývat, proto bychom se měli zaměřit na získávání vitamínu D jinými způsoby.

Zinek – Klíčový minerál pro imunitu 

Zinek je esenciální minerál, který má zásadní vliv na imunitní funkce. Jeho nedostatek může snížit schopnost těla bránit se infekcím. Kromě toho zinek podporuje hojení ran a regeneraci tkání. Ořechy, vejce, dýňová semena a maso (zejména vepřové) a luštěniny jsou bohatými zdroji zinku. 

Dostatek spánku  

Kvalitní spánek je klíčový pro regeneraci těla a posílení imunity. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový režim a spěte minimálně 7-8 hodin denně. 

Prevence stresu  

Stres může oslabit vaši imunitu, je proto důležité se naučit relaxační techniky, jako je jóga, meditace nebo pravidelná procházka na čerstvém vzduchu. Utopy nabízí široký výběr sportovního vybavení pro jógu a fitness, abyste si mohli vytvořit svůj vlastní relaxační rituál.  

Hydratace a správná péče o tělo  

Nepodceňujte význam dostatečného pitného režimu a péče o pokožku. Pitný režim pomáhá udržovat sliznice v pořádku a zvyšuje odolnost proti infekcím. Správná péče o pokožku pak chrání vaše tělo před vnějšími škodlivými vlivy. 

Očkování  

Nepodceňujte význam očkování. Aktuálně doporučená očkování vám mohou poskytnout ochranu proti některým nemocem, které se v podzimním období často vyskytují.  

S připraveností a péčí o své zdraví si můžete užít nadcházející podzim naplno a bez obav z nemocí. Navštivte e-shop Utopy.cz a vyberte si z nabídky sportovního oblečení a vybavení, které vám pomůže udržet zdravý a aktivní životní styl. Nezapomeňte také dodržovat hygienická opatření, jako je časté mytí rukou, abyste ochránili sebe i své okolí.