Poradíme, jak se bezbolestně zbavit nepotřebných věcí ve vašem šatníku.

Víte, že většina žen nosí zhruba 20 % oblečení, které ve svém šatníku má? Zbytek leží v úhledně poskládaných a dlouho nedotčených komíncích v nejhlubší části skříně.

Ženy se nerady zbavují oblečení, protože k němu mají určitý vztah. Buď bylo příliš drahé, nebo přepokládají, že do něj časem zhubnou nebo za pár let přijde znovu do módy. Znáte to také? Poradíme vám, jak se těchto věcí zbavit. Třeba jimi uděláte radost i někomu jinému.

Jak roztřídit „semena od plev“?

  • Otevřete skříň a vyskládejte z ní veškeré oblečení.
  • Na první hromádku naskládejte oblečení, které nosíte často a nejraději.
  • Na druhou hromádku dejte to, co nosíte jen občas nebo v rámci určité příležitosti.
  • Na třetí hromádku uložte to, co nenosíte vůbec nebo si nepamatujete, kdy jste toto oblečení na sobě měla naposledy.

První hromádku můžete s klidným srdcem do skříně opět naskládat. U druhé se zamyslete nad tím, zda se z ní opravdu všechno do skříně musí vracet a u třetí vůbec neváhejte a oblečení do šatníku již nevracejte.

Kam s použitými věcmi?

Možná, že šaty ze třetí hromádky pro vás již nejsou dost dobré, ale jiným mohou pomoci nebo udělat radost. Zkuste s kamarádkou uspořádat domácí blešák, na který pozvete rodinu a přátele ze svého okolí. Druhou možností je věci odnést na charitu nebo do speciálních kontejnerů na oblečení. U srdce vás pak může hřát pocit, že jste se oděvů bez využití nezbavily, ale pomohly ještě někomu jinému.

Proberte nejen šatník

Aby se z vašeho domu či bytu nestalo skladiště, měly byste pravidelně probírat i botníky, knihovny či domácí textil. Stejně jako oblečení, tak i boty můžete odnést do speciálních kontejnerů či do charity. Knihy, které vám doma zbytečně zabírají místo, mohou svého nového majitele najít třeba na burze knih nebo v antikvariátu. Deky, ručníky a staré kožichy přijímají i psí útulky.

Abyste předcházely hromadění zbytečností, nezapomeňte se držet zásad správného nakupování:

  • naučte se říkat NE výhodným akcím a balením navíc,
  • upřednostněte kvalitu nad kvantitou,
  • nenakupujte, když jste nešťastná.

Nelitujte svých starých věcí. Mějte radost z toho, že jste je dokázala maximálně využít a pokud je ještě „pošlete dál“ a podpořte tak myšlenku slow fashion, třeba udělají stejnou radost ještě někomu dalšímu.

TIP: Jak se zbavit oblečení, které už nechcete?