Možná ses právě vrátila z dovolené a přivezla sis s sebou pár nových kousků do šatníku. Když ale otevřeš skříň, nastává nepříjemná situace – tvé poličky jsou nemilosrdně plné. Ty sice moc dobře víš, že jsou tam alespoň z poloviny kousky, které už nenosíš, ale přece je nevyhodíš! To ale vůbec nemusíš, můžeš je darovat někomu jinému.

Dnešní ultrarychlá doba je vůči nám nekompromisní. Valí na nás tuny výrobků, zahrnuje nás všudypřítomnou reklamou a každou chvilku nám ukazuje, proč to, co máme doma, není tak dobré jako to, co si můžeme koupit nové. Tento přístup má ale výrazné negativní dopady na životní prostředí. Odložené a nepoužívané věci se hromadí na skládkách, odkud jen tak nezmizí. Jak si tedy “beztrestně” dopřát nové a módní kousky, aniž bychom přespříliš zatěžovali matičku přírodu?

V módě je “pomalá móda”

Nemusíš být bůhvíjaká ekologická aktivistka, abys viděla, že jsme si tu naši Zemi tak trochu zaneřádili. A pokud každé dva týdny přijdeš domů s plnou taškou nového oblečení, moc tomuto problému nepomáháš. Stále více lidí se proto uchyluje k slow fashion” (pomalá móda), kde se snaží každému kousku oblečení dát co nejdelší život a snížit tak alespoň trochu množství textilního odpadu. Základem je nakupovat kvalitní oblečení, protože dámská mikina, co se ti po dvou měsících rozpadne, už neposlouží ani tobě, ani nikomu jinému. Pokud máš ale v šatníku kousky, o kterých už víš, že je nosit nebudeš a jsou jako nové, darování je dobrý způsob, jak jejich životnost prodloužit i o několik let.

Kam s ním?

Určitě sis už všimla, že vedle kontejnerů na tříděný odpad se čím dál častěji objevují i velké kontejnery na textil. Jejich účelem ale není sbírat oblečení na vyhození, ale naopak veškerý textil, který ještě najde své využití u někoho jiného. Těchto kontejnerů se ujímají různé charitativní organizace, které pak oblečení poskytnou lidem v nouzi, matkám samoživitelkám nebo charitativním bazarům, jejichž výtěžek je opět na pomoc potřebným. Další možností je vytříděné oblečení odnést přímo na pobočku místní charity, kde se o něj postarají stejným způsobem, jako o oblečení z kontejnerů.

Jak to udělat správně?

Aby se oblečení neznehodnotilo, je třeba ho odevzdávat čisté a suché, zabalené do igelitové tašky nebo jiného nepromokavého obalu. Nemělo by také být výrazně poškozené skvrnami od potu nebo potrhané. Vytřídit takto můžeš jak běžné oblečení, tak své sportovní legíny, pyžamo nebo i bytový textil. Tímto krokem pak dáš svému oblečení nový život a pomůžeš navíc někomu, kdo si z nějakého důvodu nemůže dovolit oblečení kupovat.

Zkus při příštím úklidu šatníku vytřídit alespoň tašku oblečení, uvidíš, že se z toho může časem stát příjemný rituál, navíc s vědomím, že vykonáváš dobrý skutek. Teď si můžeš pro změnu přečíst, Jaký je rozdíl mezi jógou a pilates.