Vyrazila sis do města a samozřejmě ses nezapomněla zastavit v několika obchodech s oblečením. Všude jsou teď slevy až 70 %! Byla by škoda toho nevyužít, že? Takže tady si nakoupíš tři trička, tamhle zase kalhoty a do toho ještě čtvery šaty. Bude léto, ne? A byl by hřích to v tom obchodě nechat, za ty prachy!

Jenomže když se s nejnovějším úlovkem pochlubíš své kamarádce, ona jen vykulí oči. S poznámkou „to snad nemyslíš vážně!“ ti začne vysvětlovat, že jsi svým odpoledním „shoppingem“ podpořila tzv. fast fashion, zatímco bys měla začít podporovat tzv. slow fashion. Rázem máš zkažené odpoledne, přemýšlíš, co je to k čertu slow fashion, a už vůbec nemáš páru, proč bys měla něco takového podporovat.

Jaký je v tom vlastně rozdíl?

Slow fashion neboli pomalá móda je přesným opakem fast fashion, tedy rychlé módy. Produkty fast fashion potkáte na každém kroku. Jejich cílem je zaujmout co nejvyšší počet zákazníků, a tím tedy prodat co největší množství zboží. Aby tahle strategie fungovala, zboží se musí neustále obměňovat. Co se neprodá do určité lhůty, končí často v kontejnerech. Výrobní cena těchto výrobků je totiž tak malá, že si je prodejce může dovolit ve velkém vyhazovat nebo nabízet za zlomek původní ceny. Nízkých nákladů se snadno docílí levnou zahraniční výrobou a především mizernou kvalitou materiálu.

Slow fashion si oproti tomu zakládá na pomalém přístupu. Dbá na kvalitní zpracování produktů, čímž jim zajišťuje dlouhou životnost. Taková sportovní mikina vám pak vydrží klidně i několik sezón a pokud vás omrzí dříve, můžete ji darovat (nebo i prodat) někomu dalšímu. Zdánlivě vyšší vstupní náklady na koupi se ti tak mohou snadno zase navrátit zpět. Navíc kdyby sis třeba legíny na jógu měla kupovat v nižší kvalitě každý rok nové, dostaneš se na mnohem vyšší částku, než když si koupíš jedny a budeš je nosit několik let.

Nevyjde to nakonec nastejno?

Bohužel opravdu ne. Například ekologické dopady fast fashion jsou kvůli obrovské nadprodukci textilu alarmující. To ani nemluvíme o mnohdy podivných výrobních procesech, kdy pracovníci v továrnách pracují v nelidských podmínkách, často i v dětském věku. S tím se sice některé řetězce snaží bojovat, ale v konečném důsledku při koupi konkrétního trička stejně nemáš jistotu, odkud skutečně pochází.

Zatímco fast fashion je doménou velkých mezinárodních oděvních společností, pro přístup slow fashion je prostor spíše u malých lokálních výrobců. V tomto ohledu v posledních letech vzkvétá i česká výroba, poněvadž spousta žen již výhody slow fashion objevila a s ní i možnost podpořit místní trh. Na českém trhu najdeš oblečení všech kategorií, takže už dávno neplatí, že musíš nakupovat jen v drahých buticích nebo secondhandech. Kvalitní a udržitelné oblečení teď potkáš naštěstí už víceméně kdekoliv, stačí se jen porozhlédnout na těch správných místech.

A co máš ve svém šatníku ty? Kolik kousků je produktem rychlé a kolik pomalé módy? Možná, že až půjdeš příště kolem obchodu, vzpomeneš si na náš článek a uděláš něco jak pro sebe, tak pro přírodu a svoji peněženku. A pokud by sis chtěla přečíst něco o šatech české výroby, přečti si článek Šaty dělaj’ člověka – originální šaty české výroby.