Jóga nebo pilates, oboje se natahuje. Může to znít jako poněkud zpátečnický vtip, ale když se nad tím zamyslíš, nejsme daleko od pravdy. Je jasné, že se jedná o dva různé typy cvičení, ale kdybychom se tě teď zeptali, v čem se  vlastně liší, stejně dojdeš k tomu, že se u obou tak nějak protahuješ. Jaký je mezi nimi tedy rozdíl?

Možná sis všimla, že mezi pomalými druhy pohybových aktivit je podstatně menší výběr než u těch živějších. Nabízí se různé druhy nic neříkajícího posilování a strečinku, případně speciální cvičení s roztodivnými proprietami, jako jsou míče, flexi-bary apod.  Největší kategorii ale vždy tvoří jóga a pilates. Případně pro dokonalé zmatení smyslů i piloga a podobné kombinace obou. A teď babo raď. V čem se tedy vlastně liší, a co by sis měla nakonec vybrat?

Jiná doba, jiní lidé, jiné důvody

První podstatný rozdíl mezi jógou a pilates spočívá v jejich vzniku. Zatímco počátky jógy datujeme kolem 5 000 let nazpět, cvičení pilates se zrodilo až v první polovině 20. stol. Z toho mimo jiné vyplývá, že jóga měla tisíce let pro svůj vývoj a formování různých odnoží, pilates bylo relativně nedávno vytvořeno konkretním člověkem za konkrétním účelem. Tím člověkem byl německý ošetřovatel Joseph PIlates, který metodu vyvinul jako spojení metod z různých dalších učení jako je právě například jóga nebo tai-či.

Základní rozdíly

Jóga

Jóga není jen obyčejné cvičení, je to celý systém duchovní nauky, která si klade za cíl rozvoj těla i mysli. Nevyžaduje použití žádných zvláštních pomůcek, soustředí se totiž jen na vnímání vlastního těla a zkoumání své vnitřní spirituality. Správné provádění jednotlivých cviků je podmíněno prací s dechem a uvolněním mysli. K optimálnímu zvládnutí základních principů jógy je tedy vhodné zvládnout i základy meditace.

Pilates

Ač se některé prvky cvičení pilates mohou zdát podobné józe, jejich provádění je hlavně o posouvání tělesných možností, duchovní rozměr je tu oproti józe menší. Pilates sice spojení těla a mysli nijak nepopírá, ale duševní pohodu vnímá spíše jako produkt tělesného cvičení než jeho součást. Původně bylo cvičení vytvořeno pro potřeby rehabilitace zraněných či jinak znevýhodněných osob, jeho cílem je tedy fyzická zdatnost a posilování tělesného jádra.

Co mají společného?

Oba druhy cvičení pomáhají zklidnit mysl a posílit tělo. Ať už si vybereš jógu nebo pilates, čeká tě intenzivně strávený čas, který ale plyne pozvolna a skýtá prostor pro hlubokou relaxaci. U obojího nemusíš mít žádné předchozí zkušenosti, stačí ti pro začátek vlastnit nějaké základní sportovní oblečení jako jsou legíny na cvičení nebo kraťasy, případně sportovní podprsenka. Při správné kombinaci jógy nebo pilates s dalšími pohybovými aktivitami se ti poté může podařit i zhubnout nebo si vytvarovat postavu.

Takže ať už si vybereš cokoliv, jsi jednoduše skvělá, že chceš zkusit něco nového. Co říkáš? Že to nestojí za řeč? Tak to si ještě upaluj přečíst článek Umíš správně přijmout kompliment?