“Teda dneska ti to sekne!” – “Ale vůbec ne, mám beďara na bradě, navíc jsem se nestihla učesat!” Milá dámo, ruku na srdce – jak často vedeš s kamarádkami nebo svými kolegyněmi v práci podobné rozhovory? Navzájem si pochlebujete, ale spíše se to chvílemi podobá soutěži, která z vás je na tom vlastně hůře. Proč neumíme přijímat komplimenty a jak se to projevuje na našem sebevědomí?

Dnešní doba klade vysoké požadavky na to, jak vypadáme, jak pracujeme, jak se chováme; zkrátka a dobře žijeme pod neustálým drobnohledem svého okolí. Z toho pak vzniká i nepříjemný trend, kdy se nikdy nespokojíme s tím, co už máme, a snažíme se dosáhnout jakéhosi “dokonalého stavu”, ve kterém budeme konečně spokojené. Problém je, že se nám tohoto dokonalého stavu nikdy nepodaří dosáhnout, jelikož se naše požadavky neustále zvyšují. Kdykoli nás pak někdo pochválí, nebereme jeho slova vážně a dál si v hlavě hýčkáme svoji ideální představu sebe sama. Jak s takovým vnímáním zatočit?

I zdvořilostní kompliment je kompliment

Někdo ti v posilovně pochválil tvé barevné legíny, ale ty si v nich připadáš jako vzrostlá dojnice ve vakuovém balení? Skutečnost je taková, že kdybys vypadala opravdu tak strašně, nikdo by k tvým nohám pozornost nepřiváděl. Navíc ti dotyčný pochválil legíny, o tvých nohách nepadla jediná zmínka. Takže pěkně s úsměvem a sebevědomým postojem poděkuj a zkus mít radost, že jsi dnes zvolila opravdu nápaditý outfit. Neustále máme totiž tendenci hledat za komplimenty cizích lidí nějaké skryté narážky, sarkasmy nebo pouhou zdvořilost. I kdyby tomu tak ale bylo a kompliment byl míněn ironicky, zářivým “děkuji” dotyčnému zaručeně vezmeš vítr z plachet.

Shazování komplimentů není známkou skromnosti

Pokud máš pocit, že se od tebe očekává výčet důkazů, proč něčí kompliment vůči tobě není pravda, jsi na omylu.  To, co my totiž vnímáme jako známku vlastní skromnosti a roztomilé dívčí stydlivosti, může naopak dotyčného, který ti skládá poklonu, spíše urazit. V podstatě mu do očí říkáš, že lže. Co hůř, možná očekáváš, že kompliment ještě ztrojnásobí, aby ti dokázal, že ho myslí skutečně vážně. Takovým chováním docílíš ale maximálně toho, že tě přestanou lidé chválit úplně. Když se ti totiž někdo rozhodne pochválit tvůj snídaňový plecháček, nepotřebuje slyšet, že jsi chtěla vlastně hrnek z porcelánu.

Sebevědomí se dostaví časem samo

To, jak přijímáme komplimenty má velmi zásadní vliv na to, jak vnímáme sami sebe. Pokud máš tedy problémy se sebevědomím a neustále na sobě hledáš nějaké chyby, správné přijímání komplimentů ti může časem pomoci toto sebekritické vnímání změnit. Pokud totiž umíme přijmout kompliment od druhého, dokážeme pak pochválit i sami sebe, což je koneckonců mnohem důležitější. Jak tedy správně poděkovat? Krátce, bez uhýbání očima a jakéhokoli dalšího vysvětlování. Není od věci pochválit něco i druhému, ale pozor, aby se z toho nestal lichotkový ping-pong.

A víš, že ti to dneska sluší? No vidíš, první kompliment, nezapomeň si ho užít! A pak si ještě přečti článek 6 nejčastějších nešvarů při nošení spodního prádla.