S příchodem podzimu, prodlužováním nocí a stále častějším sychravým počasím dostává zabrat nejen naše psychika, ale také imunitní systém. Je tedy na čase podat tělu pomocnou ruku v podobě vyváženého jídelníčku. Měl by obsahovat především potraviny, které tělo krásně prohřejí a pořádně posílí imunitu.

Zvyšte příjem vitamínů a minerálů

S nástupem chladnějšího počasí začínají lidé čím dál tím více vyřazovat čerstvé ovoce a zeleninu ze svého jídelníčku, i když by tomu mělo být spíše naopak. Není se tedy čemu divit, že jim chybí důležité vitamíny, například: vitamín A, B5 a C, které pomáhají posílit imunitu. Nezapomínejte ve svém jídelníčku na ryby, čerstvou sezónní zeleninu a ovoce.
Není dobré zapomínat ani na minerály, které najdete především v semenech a ořechách.

Probiotika

Málokdo ví, že spousta buněk imunitního systému, můžeme nalézt ve střevní sliznici. Aby však vše správně fungovalo, je nutné  ve střevech udržovat vhodné prostředí a pH, k čemuž vypomáhají probiotické látky. Ty nalezneme například v kysaných mléčných výrobcích.

Blahodárné omega-3 mastné kyseliny a vitamin D

I tuky mohou být zdravé. Například rybí tuk obsahuje omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA, které si naše tělo neumí samo vytvořit. Na podzimje prospěšný především díky tomu, že pomáhá v boji proti zánětům.
Stejně tak je důležité nezapomínat na vitamín D, který se nám z těla vytrácí stejně jako sluneční svit. Najdeme ho také v rybím mase.

Na podzim teda rozhodně nezapomínejte jíst čerstvou zeleninu a ovoce, pravidelně se dopovat oříšky, dodržovat pitný režim a relaxovat. Kdyby na vás i přes to přišla chmurná nálada, přečtěte si náš článek o tom, jak se zbavit podzimmní deprese, ať nemá šanci.