Milujete běhání a běháte ať je jakékoliv roční období, klidně i v zimě? Víte, jak se správně na běhání obléct? Jak se lidově říká není špatné počasí, jen špatné oblečení. To platí při běhání dvojnásob. 

Zpravidla je vždy lepší se na běhání obléct jako by venku bylo o 10 stupňů více než ve skutečnosti je. Může se vám zdát, že jste špatně oblečení, protože je vám nejprve zima, ale jakmile vyběhnete, brzy se zahřejete. 

Oblečte si maximálně tři vrstvy

První vrstva by se měla skládat z funkčního prádla. Funkční prádlo odvádí pot od těla. Vhodné je třeba funkční tílko a funkční leginy. V dnešní době existují dokonce leginy na běhání. Můžete vyzkoušet barevné leginy se zimním vzorem Winter Mountains.

Jako druhou vrstvu oblečení můžete použít tričko nebo tenkou mikiny. Třetí vrstva vás ochrání před sněhem, deštěm nebo větrem. Pokud se bojíte, že vám jen v legínách bude zima můžete zvolit zateplené kalhoty nebo můžete vyzkoušet také termo leginy

Důležité je dbát na to, abyste měli zakryté kotníky, takže se doporučují také termo kompresní podkolenky. Nezapomínejte na mít hlavu a ruce v teple, ať vám neuniká teplo. Obuv na zimní běhání je dobré mít trailové, s hrubší podešví. Jestliže poběžíte někde, kde je led, vemte si nesmeky. 

Co jsou to nesmeky? 

Jsou to návleky, které mají na sobě aplikované kovové nebo plastové hřeby. Takže vám to s nimi na ledu či náledí nebude klouzat. Pokud byste běželi trasu, kde budete přebíhat po chodníku nebo silnici, tak se nesmeky příliš nedoporučují, protože běh na tvrdém podkladu je v nich nekomfortní a hlučný. 

Technika běhu je v zimě jiná

Důležité je při běhu v zimě dbát na došlap na celé chodidlo. Když bude vaše chodidlo celou plochou na zemi, budete si i vy sami jistější. Těžiště vašeho těla při běhu v zimě by mělo být níž než obvykle. 

Zkraťte krok. Dělejte kratší kroky, abyste v případě, že vám jedna noha podklouzne, druhá byla připravena ji nahradit. Používejte vaše ruce k udržení stability. Pokud se cítíte nejistě klidně je roztáhněte, abyste si udrželi rovnováhu. 

Jestliže běhání milujete, nenechte se sněhem odradit. Je to ještě větší zábava. 🙂