Venku to konečně začalo vypadat jako opravdové jaro, a to znamená jediné. Odstartovala hlavní sezóna legín. Asi si říkáš, že legíny má doma každý a není tedy potřeba se o téhle běžné součásti dámského šatníku vůbec bavit. My ti ale dokážeme, že jde o kousek nejen stylový, ale i neuvěřitelně univerzální!

Legíny už dávno nejsou jen upnutými tepláky na cvičení. Nelze ale popřít, že jestli se někde setkáš se záplavou různých druhů legín, bude to právě v posilovně, na taneční lekci nebo józe. Naše oblíbené “elasťáky” se totiž oproti klasickým teplákům dokonale přizpůsobí našemu tělu, nikde neplandají a umožňují maximální šíři pohybu. A právě kvůli nekonečnému komfortu se legíny postupně propašovaly i do každodenní módy, kde si nyní drží stejně čestnou pozici jako v módě sportovní.

Kralování v legínách

Možná si myslíš, že jsou legíny záležitostí teprve moderní doby a naši předci by se nad takovým druhem oděvu křižovali. Pravdou ale je, že se legíny v různé formě vyskytovaly napříč celou historií. Prvními nositeli legín byli dokonce výhradně muži, a to v době renesance, což je přes sedm set let zpět v čase! Ženy se k legínám uchylovaly až od poloviny 19. století, kdy je využívaly jako spodní vrstvu pod objemné krinolíny. Tehdy se jim říkalo “pantaletky” a spíš než zaujmout měly svoji nositelku dostatečně zakrýt. Uplynulo dalších sto let, než se legíny staly součástí módních trendů a formovaly se do podoby, v jaké je známe dnes.

Co si o tom myslí móda?

Móda má v otázce nošení legín jasno. Hodí se na jakoukoli příležitost, a pokud je vhodně zkombinuješ, budeš v nich jednoduše za hvězdu. S trochou nadsázky si v nich ráno můžeš zacvičit a večer jít do Národního. Stačí vyměnit boty, sportovní podprsenku za šaty nebo oversize svetr, malinko vyšperkovat a je hotovo.

Blíží se ale období tepla a dlouhé legíny nám budou někdy připadat trochu “moc”. Tady přichází na řadu klasické “tříčtvrťáky” neboli 3/4 legíny. Stejně jako u jejich delších sestřiček mají naprosto univerzální použití a při cvičení nebo na rande v nich neumřeš vedrem.

Jennifer ti to schvaluje

Není tajemstvím, že většinu módních trendů po celém světě určují celebrity. U legín tomu samozřejmě není jinak. Mezi nejznámější propagátorky této “pohodlné, ale stylové” módy patří například Jennifer Lopez, Reese Witherspoon nebo Hilary Duff. Nejen ony, ale i stovky dalších známých osobností navíc ukazují světu, že legíny už dávno nemusí být jen černé. Frčí naopak výrazné potisky a odvážné barevné kombinace.

A jaké legíny si na tuto sezónu vybereš ty? Vyhrají tentokrát třeba nějaké pestrobarevné 3/4 legíny? U toho přemýšlení si určitě ještě přečti článek Vlez mi na hrb! Aneb bez batohu ani ránu, ať je tvůj jarní outfit kompletní!