Přemýšlela jsi někdy, proč si náš milovaný Krteček vyráběl kalhoty s velkými kapsami, aby se mu do nich všechno vešlo? My ano, a myslíme si, že by bylo mnohem praktičtější ušít si za pomoci všech zvířátek v lese spíše batoh. I když – už jsi někdy viděla krtka s batohem?

Batoh je věc, které se během života jednoduše nevyhneš. A proč taky? Svůj batůžek si nosí už i děti do školky, každý prvňáček se těší na svoji první aktovku a zkus si vyrazit na pochoďák s kabelkou. A vůbec – přihlaste se vy, kdo nevlastníte ani jeden batoh, batůžek nebo klidně krosnu. Ha, vidíš? Tak se s námi pojď zamyslet, co pro nás tenhle praktický doplněk vlastně znamená.

S batůžkem na mamuta?

Historie batohu sahá až do pravěku, kdy si tehdejší lidé nosili ve vacích na zádech při několikadenních výpravách jak potravu, tak získanou kořist. V této podobě byl vak na záda součástí v podstatě každé dějinné epochy. Zásadním zlomem ve vývoji batohu bylo přimontování vnějšího rámu na vak, tudíž byla pak celá konstrukce stabilnější a váha mnohem lépe rozprostřena na plochu zad. Nelze úplně určit, kdo s tímto nápadem přišel první, je dokonce více než pravděpodobné, že použití rámu bylo zkrátka vylepšením, na které přišlo spoustu lidí nezávisle na sobě napříč celou historií. Batoh tu s námi byl zkrátka vždy a není se čemu divit – jde o univerzální a praktické zavazadlo, jehož nějakou podobu má doma úplně každý.

Krtku, kup si taky jeden!

Na trhu v dnešní době najdeš nepřeberné množství batohů různých velikostí, barev, stylů i kombinací materiálů. Než si tedy vybereš nějaký konkrétní kousek, je potřeba se zamyslet, k čemu ti vlastně bude sloužit. Potřebuješ spíše sportovní batoh, do kterého sbalíš tenisky, pití a vyrazíš někam cvičit, nebo originální vak na záda skvěle doplňující tvůj každodenní outfit? Nebo potřebuješ něco, co bude sloužit jako obojí zároveň? Pokud ale nenosíš batůžek jen při cestách do práce, ale například i na celodenní výlet, neměla bys podcenit kvalitní a ergonomické zpracování zad batohu. Na občasnou procházku nebo cestu do fitka ti naopak úplně postačí designový vak na záda, který je teď velmi v módě.

Nahoď tedy batoh na záda a neboj se vyrazit za dobrodružstvím, ať už do víru velkoměsta nebo někam do přírody. A cestou se koukej, jestli náhodou nepotkáš krtka s batohem. Pokud hledáš další inspiraci, jak oživit svůj šatník, přečti si článek Šaty dělaj’ člověka – originální šaty české výroby