Jemný proužek, květiny nebo nesmrtelné puntíky? Ať už je tvůj oblíbený vzor jakýkoli, vsadíme svoje boty, že nějaký máš. Jak by také ne? Vzory zkrátka letí, a můžeš si být jistá, že z módy jen tak nevyjdou. Proč je tolik milujeme a jak je nosit s grácií?

Tisíce návrhářů se každý rok předhání, aby předložili světu ty nejúžasnější a nejslušivější kousky plné nových a neokoukaných vzorů. Někteří naopak sází na klasiku a neustále recyklují osvědčené vzory, které milovaly už naše babičky a před tím i jejich babičky. Není se čemu divit. Správně zvolený vzor dokáže dodat outfitu nepřekonatelný feeling, kterého pouze s jednobarevnými kousky dosáhneš jen stěží.

Od počátků věků

Přemýšlela jsi někdy nad tím, jaký kus cesty už vzorované oblečení muselo v rámci historie urazit, abys ho nyní mohla mít plný šatník? Potřebu zdobit své tělo měl člověk už od dávných dob, kdy sloužily vzory především jako výraz kulturní příslušnosti k danému společenství nebo kmenu. Jejich síly využívali válečníci v bojích, ženy (ale i muži) při námluvách a v neposlední řadě při náboženských obřadech.

Ať už si vzpomeneš na indiánské kmeny, africké černošské kmeny nebo klidně na naše tradiční lidové kroje, vzory hrají vždy zásadní roli. Spoustu z nich jsme koneckonců adoptovali i do dnešní každodenní módy. Určitě sis někdy oblékla severský vzor, skotský tartan nebo stejně jako naši letošní olympionici český modrotisk. Studnice vzorů je zkrátka nevyčerpatelná a stejně jako naši předci, i my rádi vymýšlíme stále nové a nápaditější potisky nebo výšivky na našem oblečení.

Vzorů se není třeba bát

Je jen a jen na tobě, jaký přístup k nošení vzorů zvolíš. Pokud na sebe nerada upozorňuješ, můžeš pro oživení svého outfitu použít jen vzorované doplňky jako například šátek nebo vak na záda. Jestli patříš naopak mezi extravagantnější typy žen, neboj se obléct vzorovaných kousků klidně i několik najednou. Vždy se ale snaž dodržet jistou soudržnost, abys nekombinovala například leopardí vzor se severským vzorem. Zlatou střední cestou pro každodenní nošení je kombinování jednobarevných a vzorovaných kousků. Můžeš si vybrat jednoduché jednobarevné legíny a k nim si obléct výraznou vzorovanou tuniku nebo šaty. Možnosti jsou tak nekonečné, neboj se tedy objevovat nové a nové kombinace.

Pokud se chceš ihned pustit do vybírání nového outfitu, tvé vzorované kousky skvěle doplní nová svěží kolekce Essentials od UTOPY! Hned na ni mrkni: LOOKBOOK: Nová kolekce Essentials je oslavou jednoduchosti.