Zima je pryč, sluneční paprsky se rozhodly zahřát naše tváře a příroda láká k průzkumu. Co byste si mohli přát víc než projíždět se krásnými místy na kole? Ať už patříte mezi zapálené cyklisty nebo jen občasné jezdce, je důležité se cítit pohodlně a stylově. V tomto článku přinášíme praktické tipy, jak na kole vypadat skvěle a zároveň se cítit pohodlně. Navíc poskytneme tipy na nejlepší výlety po České republice.

Výběr správného oblečení

Pro zajištění pohodlí při jízdě na kole je důležité vybrat správné materiály. Funkční materiály, jako je prodyšný polyester a elastan, jsou ideální pro cyklistické oblečení, a to jsou přesně kousky od nás! Tyto materiály umožňují odvod potu a zajišťují dobrou ventilaci, což vám pomůže udržet pohodlí během jízdy. Doporučujeme investovat do cyklistických triček, legín, biker shorts a mikin vyrobených z těchto materiálů, které nabízejí pohodlný střih a flexibilitu, my vám naštěstí nabízíme vše zmíněné. 

Stylové doplňky a ochrana 

Kromě pohodlného oblečení je také důležité myslet na ochranu a doplňky. Nejvýznamnějším ochranným prvkem je cyklistická helma. Vyberte si kvalitní helmu, která splňuje bezpečnostní standardy a je dobře přizpůsobena vaší hlavě. Dále doporučujeme nosit cyklistické brýle, které chrání oči před slunečním zářením, hmyzem a prachem. Rukavice jsou také užitečným doplňkem, který chrání vaše ruce před otřesy a zlepšuje úchop řídítek. Pro uchování věcí během jízdy můžete použít náš vak na záda, který vám při jízdě nebude nijak překážet a navíc má dostatečnou kapacitu. Nezapomeňte také na reflexní prvky na oblečení a doplňcích pro zvýšení vaší viditelnosti v dopravě.

Praktické tipy pro cyklistické výlety

Příprava a údržba kola 

Před každým výletem je důležité zkontrolovat a připravit kolo. Zkontrolujte stav pneumatik, brzd, řetězu a převodů. Případně proveďte nutné úpravy a opravy. Mějte také základní vybavení pro opravy a nepředvídané situace, jako je sada na opravu duše, nářadí a rezervní duše.

Vybírání tras 

Česká republika nabízí mnoho krásných cyklistických tras. Zvolte trasu v závislosti na svých schopnostech a preferencích. Pro začátečníky doporučujeme vybrat relativně rovinatou trasu s dobrou infrastrukturou, jako jsou cyklostezky. Rodiny s dětmi mohou využít cyklistické trasy v blízkosti parků nebo okolo vodních nádrží. Zkušenější cyklisté mohou zvolit náročnější trasy s výškovým převýšením a náročnějším terénem. Informujte se o délce trasy, obtížnosti a zajímavostech na cestě, abyste si mohli plánovat výlety podle svých preferencí a nic vás nepřekvapilo.

Příprava na výlet 

Před samotným výletem je důležité se připravit. Zvolte vhodný čas na vyjížďku a zkontrolujte předpověď počasí. Mějte na paměti, že na cyklistických výletech se můžete setkat s různými povětrnostními podmínkami, proto je důležité mít vhodné vrstvení oblečení. Nezapomeňte také dostatečně pít vodu a doplnit energii stravou před, během a po výletu. Nezapomeňte si také sbalit nezbytné věci, jako je voda, občerstvení, sluneční krém a repelent, abyste se vyhnuli nepříjemnostem na cestě.

Tipy na výlety po ČR

Česká republika je bohatá na krásná místa, která jsou ideální pro cyklistické výlety. Zde jsou některé z nejzajímavějších tras a míst, kam se můžete na kole vydat:  

Labská cyklostezka: Tato trasa vede podél řeky Labe a nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu. Začíná v Krkonoších a pokračuje až do Hřenska u hranic s Německem. Na cestě můžete obdivovat historická města, jako je Děčín nebo Litoměřice. 

Moravská cyklostezka: Tato trasa vás zavede do malebné jižní Moravy, kde budete projíždět vinicemi a historickými městy, jako je Mikulov a Znojmo. Můžete si také užít návštěvu vinařských sklepů a ochutnávku místních vín. 

Český ráj: Tento region je známý svými skalními útvary a zříceninami hradů. Můžete se vydat po cyklostezkách, které vás provedou tou nejkrásnější přírodou a k historickým památkám, jako je hrad Trosky nebo Prachovské skály. 

Podyjí: Tato oblast se nachází na hranicích s Rakouskem a je proslulá svými údolími, přírodou a vinicemi. Cyklostezka vás zavede do přírodní rezervace Podyjí, kde budete mít možnost obdivovat unikátní floru a faunu. 

Krkonoše: Pro milovníky hor je cyklistika v Krkonoších skvělou volbou. Můžete se vydat na vrchol Sněžky, nejvyšší hory v České republice, nebo objevovat horské chaty a vodopády. 

Český Krumlov: Toto malebné město je zapsáno na seznamu UNESCO a nabízí bohatou historii a architekturu. Můžete se vydat na cyklostezky v okolí města a obdivovat krásu řeky Vltavy a zámku Český Krumlov. 

Lipno: Okolí přehrady Lipno je ideální pro rodinné cyklistické výlety. Můžete se projet kolem břehů přehrady a navštívit atrakce, jako je lanový park a stezka korunami stromů.