Svět se neustále vyvíjí a to platí i pro ten ženský! Podíváme na nejdůležitější události, vynálezy a módní výdobytky, které pomáhaly stvořit svět pro ženy v podobě, jak ho známe dnes. Které milníky byly ty nejdůležitější?

Možnost volit

Je naprosto nesporným faktem, že získání volebního práva je pro ženy jedním z nejdůležitějších, ale také nejpracněji dosaženým milníkem. První pokusy o prosazení se začaly objevovat v polovině 19. století. Trvalo však desítky let, než se volební právo podařilo prosadit. Česko bylo v tomto směru napřed, u nás ženy mohly angažovat v politice již od roku 1918, ale například v Saudské Arábii získaly ženy svá práva až v roce 2015.

Studium vysoké školy

To, co se nám v dnešní době, zvlášť u nás v České republice, zdá samozřejmostí – možnost vzdělání pro všechny, dříve tak vůbec nebylo. V minulosti měly ženy svůj život nalinkovaný od a do z, což samozřejmě zahrnovalo výběr vhodného partnera, svatbu, děti a péči o domácnost. Na co by k tomu žena potřebovala vysokou školu?
I pro vzdělání žen bylo průlomové 19. století. I v tomto jsme však jako Češi byli napřed, díky založení dívčího gymnázia Minerva již v roce 1890. Na vysokých školách mohly však ženy studovat až od roku 1897 a lékařské obory jim dveře otevřely až v roce 1902.

Módní milníky

Stejně jako zbytek světa vyvíjel se i módní průmysl, díky kterému ženy získaly svobodu ještě v dalším ohledu. Například vynález podprsenky, která na zátku 20. století nahradila zdraví škodlivý korzet.  A třeba takový kalhotový kostým, který nám do šatníku prosadila úžasná Coco Chanel, není pouhým módním výstřelkem, ale i symbolem ženské rovnoprávnosti.

My ženy jsme ušly dlouhou cestu při sebe prosazování a určitě toho máme ještě spoustu před sebou. Avšak je nutno zmínit, že náš svět je teď mnohem svobodnější a lehčí, než to kdysi bývalo a je třeba být na nás hrdé a sebevědomě pokračovat dál.

TIP: Kousky, které Vám v šatníku nesmí chybět!