S Říjnem není spojeno jen podzimní počasí, období dýňových polévek, ale i oslava Halloweenu! Ačkoliv je to záležitost především anglosaských zemí, v České republice se těší stále většímu zájmu každým rokem. 

Ať už jste zarputilým zastáncem českých Dušiček a Halloween si Vaše srdce zatím nezískal, nemohla Vám uniknout všudypřítomná sváteční výzdoba v supermarketech nebo nejedna pozvánka na Halloweenskou party. Kam až však sahají kořeny tohoto svátku a jak se připravit na tu pravou Halloweenskou party?

Okénko do historie

Halloween je původně keltským lidovým svátkem, jehož oslava připadá na 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých. Oblibě se těší stále hlavně v anglosaských zemích a to hlavně v USA, Kanadě, Velké Británii nebo například Irsku. Poslední říjnový den byl kelty vnímán jako hranice mezi zimou a létem a zároveň jako čas, kdy se stírá hranice na pomezí mezi světem živých a mrtvých. Tradice slavení se od této doby moc neproměnila. Lidé před svými obydlími stavěli malé oltáře, které dnes mají symbolizovat vyřezávané dýně a namísto ohňů se zapalují svíčky. 

Komercionalizace Halloweenu tento svátek hodně ovlivnila kolem 20. století, kdy se stává populární koledování od domu k domu a převlékání do kostýmů.

Jak se Halloween slaví?

Oblíbeným se tento svátek stal hlavně pro děti. Ty se převlékají do strašidelných kostýmů a chodí koledovat od domu k domu s tradičním pořekadlem “Trick or treat”. Pokud při své koledě neobdrží sladkosti, často se stává lakomec terčem Halloweenských vtipů a pranků – například pomalování automobilu nebo zubní pasta na klice. 

Další neodmyslitelnou součástí jsou Halloweenské párty, ty se se stále větší oblibou konají i u nás. Zábava spočívá často v soutěži o nejstrašidelnější a nejoriginálnější kostým – připomínat nám to tedy může i v Česku známejší – karneval.

Jaký kostým si na party vzít?

Halloween je přehlídkou strašidelných kostýmů, velmi častou volbou bývá proto využití půjčovny kostýmů, kde si jistě vybere každý. Pokud však nelpíš na extravagantních převlecích. Spolehlivě si vystačíš i se škraboškou. Dalším řešením může být i jeden hlavní originální kousek, který následně můžeš doplnit i oblečením z Tvého šatníku. Spojení komfortu a unikátnosti Ti můžou přinést například originální legíny nebo barevné 3d mikiny. Legíny s vysokým pasem jsou pohodlným řešením a zároveň si můžeš vybrat z mnoha jedinečných designů. 

 

TIP: Doporučujeme set Muerte. Dámské legíny a mikina s kapucí s jedinečným potiskem inspirovaný mexickým průvodem Dia de Muertos, se na tento večer plný převleků skvěle hodí. Budeš v pohodlí a zároveň na sobě budeš mít masek hned několik!

 

 

Pokud budeš chtít zvolit outfit se sukní, ale bojíš se, že v rámci podzimních mrazíků, Ti bude zima. Přečti si článek, jak je nosit, aby jsi nenachladla!