Praskání ohně, nad hlavou hvězdná obloha a cvrlikající hmyz v nedalekém křoví. Jsi ve společnosti svých přátel, obklopena pouze temnými siluetami stromů. V ruce držíš plecháček horkého čaje nebo možná něčeho ostřejšího. Zní to jako ideální letní večer? Pak je jasné, že i ty potřebuješ svůj dobrodružný plecháček na cesty.

Už jsi přemýšlela o tom, jak budeš letos trávit léto? Bude to někde pod slunečníkem u moře nebo  sbalíš svých pět švestek a vyrazíš někam po Čechách? Možná že tě lákají spíše vysokohorské pěší túry v zahraničí nebo amatérské speleologické výpravy. Pokud ovšem neletíš se čtyřmi kufry do vymazleného hotelu, je potřeba přemýšlet nad tím, co si s sebou zabalíš. Každý předmět zabere cenné místo v tvém batohu a může se snadno stát nechtěnou přítěží.

Plechový společník

Znáš to – balíš se na výlet nebo i delší výpravu do přírody a nechceš s sebou tahat nic zbytečného. Nejradši by sis samozřejmě zabalila půlku domácnosti, ale to zkrátka není možné. Místa je málo a všechno musí mít svůj opodstatněný účel.

Plechový hrníček neboli plecháček je jednou z těch věcí, která je skladná, lehká a dokáže suplovat spoustu dalších běžných druhů nádobí. Když si chceš například sednout s přáteli při zaslouženém odpočinku, do plecháčku si můžete nalít i nějakou tu alkoholickou pochutinu nebo rozlít jiný nápoj z jedné lahve.

V současnosti je navíc na trhu nepřeberné množství různých instantních pokrmů, které si můžeš během chvilky připravit i ve volné přírodě. Plecháček pak může sloužit i jako praktická miska na výtečnou kaši nebo polévku. Už odzvonilo hliníkovým ešusům, které se hodí spíše na opravdu dlouhé pobyty v přírodě nebo kempování. V neposlední řadě si z plecháčku můžeš vychutnat i osvěžující vodu z pramenů, která má prý často léčivé účinky!

Jaký vybrat?

Základní výhodou plecháčků je samozřejmě jejich nerozbitnost a nízká váha. Co lze ale považovat za jejich přidanou hodnotu oproti klasickým ešusům a hliníkovým hrnkům, je jejich často designový vzhled. V různých obchodech teď seženeš originální plecháčky s obrázky nebo vtipnými popisky. České plecháčky jsou v poslední době na vzestupu, a není tedy problém sehnat takový, který ti bude dělat skvělého společníka na tvých cestách.

Pořídíš si také nějaký plecháček do sbírky? Nezapomeň ale i na kvalitní oblečení. V článku Legíny vládnou jaru – jaké si vybrat? ti poradíme s výběrem těch správných legín.