Znáš to; otevřeš časopis, v něm se na tebe kření nějaká perfektní modelka nebo herečka, a tobě je tak akorát mdlo, protože takhle nejspíš nikdy vypadat nebudeš. Pravděpodobně máš pravdu. Za tím perfektním obličejem a tělem se totiž skrývá nekonečná řada počítačových retuší a makeupu. Starověcí Řekové ale ještě photoshop neměli. Jak vlastně vnímali krásu a čemu se od nich můžeme přiučit?

Člověk se odjakživa přirozeně snaží přiblížit nějakému ideálu. Ať už je jím někdo z okolí, slavná osobnost nebo aktuální módní diktát, ona nejistota z vlastního vzhledu nás provází více či méně celý život. Nejslavnější a nejucelenější pohled na ideální vzhled i povahu člověka vymysleli přitom už ve Starověkém Řecku a v různých formách se s ním můžeme setkat i v moderní době. Jedná se ale spíše o filosofický směr, než o dnešní toxickou potřebu vypadat jako někdo konkrétní z časopisu.

Kalokagathia

Staří Řekové měli poměrně jasno v tom, jak by měl vypadat dokonalý člověk. Měl by být fyzicky zdatný, mít krásné tělo a být z podstaty dobrý, ať už svými skutky nebo smýšlením. Tuto představu nazvali “kalokagathia”, tedy spojením dobra a krásy. Ale děda Řek samozřejmě nebyl hloupý a věděl, že něčeho takového lze dosáhnout jen stěží, nebo spíše vůbec. Bylo ale považováno za žádoucí, aby se přesto každý snažil být tou nejlepší verzí sebe sama. Co to znamená, je už vlastně čistě na nás. Důležité je, že se o sebe staráme, ať už po stránce fyzické, tak po té duševní. Proto se také kalokagathia někdy vykládá jako harmonie těla a duše.

I dnes to jde

Nechápej nás špatně – rozhodně nechceme, aby ses hnala za nějakou falešnou představou dokonalých břišáků nebo symetrického obličeje s dokonalým nosem. Kalokagathiou se v historii koneckonců inspiroval i kontroverzní filosof Friedrich Nietzsche nebo Adolf Hitler, a moc dobře to nedopadlo. To ale neznamená, že je kalokagathia špatná. Musí se ale chápat spíše jako životní styl. Pravidelně se věnovat sportu (kalokagathia byla koneckonců hlavní inspirací pro pořádání prvních olympijských her), snažit se o duševní vyrovnanost a konat kolem sebe co nejvíce dobra.

Hlavně se mít ráda

Je to už možná malinko klišé, ale mít dobrý vztah sobě sama je to nejlepší, co můžeš udělat. Obklopuj se věcmi, které máš ráda, ať už to bude pěkná lahev na pití, nebo pohodlné sportovní oblečení. Pokaždé, když na sebe totiž natáhneš legíny, a vyrazíš si zaběhat nebo zacvičit do fitness centra, prospěješ tím svému tělu i své duši. A o to jde především.

Ráda bys posunula svoji fyzickou zdatnost na úroveň řecké bohyně, ale máš strach z fitness center? Přečti si článek Fobie z fitness center? Pomůžeme ti ji překonat!