Fuj, lidi. A taky pot, ošklivé monstrózní stroje a nafrnění schwarzeneggeři. Pokud je tvoje představa o fitku podobná, pravděpodobně budeš mít drobný problém. Široce rozšířené předsudky ohledně posiloven se ti vryly hluboko do podvědomí, a teď ti brání vyrazit vstříc novým cílům o lepší postavě nebo za zdravějším životním stylem. Co s tím?

Venku se pomalu ochlazuje a venkovním aktivitám bude brzy konec. Možná ale cítíš, že bys chtěla zůstat ve formě, nebo se ve formě necítíš už dávno, a chtěla bys s tím něco dělat. V mysli ti pomalu, ale jistě, vyvstává představa docházení do nějakého fitka, a ta ti není vůbec příjemná. Mohl by to být krok správným směrem, ale tobě se do toho vůbec nechce. Bojíš se zvídavých pohledů, nevíš s čím vlastně začít a všechny posilovací stroje ti připomínají nějaká monstra ze sci-fi prostředí. Jak se s těmito pocity poprat a cvičit ve fitku s hlavou vztyčenou?

Sebevědomí je proces

Většina nepříjemných pocitů z posiloven pramení z nedostatku vlastního sebevědomí. Jsme přesvědčené, že naše “nedokonalé” tělo bude všem pro smích, a jen cestou k recepci schytáme tunu pohrdavých pohledů. Pravdou ale je, že i ten největší nadutec na tom byl jednou podobně jako ty. Začátky jsou vždy těžké, ale jak to jednou zkusíš, bude to s každou návštěvou lepší a lepší. Cítit se krásná je navíc stav, ke kterému ti posilovna pomůže jen částečně. Mnohem důležitější než samotné cvičení je totiž začít se mít ráda i se všemi svými “nedostatky” a nesrovnávat se věčně s ostatními. Mezi námi děvčaty, ten nadutec třeba fakt strašně falešně zpívá nebo slintá ze spaní.

I malá radost je radost

Pokud už ses rozhodla, že to s tou posilovnou přece jen zkusíš, nezapomeň si s sebou vzít nějaký ten “talisman”, který ti udělá radost vždy, když budeš bojovat s nepříjemnými pocity. Může to být tvá oblíbená láhev na pití, nové barevné legíny nebo bláznivá 3D mikina, kterou jsi dostala od rodičů pod stromeček. Cokoliv, co ti přinese kousek domova, ti může udělat radost, když si budeš zrovna připadat ztracená.

Plán je půlka úspěchu

Nemusíš se nutně bombardovat myšlenkami na fitness každé tři minuty. Zkus si ale před návštěvou vybraného centra (klidně můžeš začít dále od domova, v anonymnějším prostředí) na hodinku sednout k počítači a promyslet si nějaký základní plán tvého budoucího snažení. Nabízí tvé fitness centrum individuální konzultace s trenérem? Zkus si s ním sjednat alespoň jednu startovací schůzku, aby ti vysvětlil účel jednotlivých posilovacích strojů a možnosti tréninkových plánů. Koukni se také do fotogalerie centra, abys měla konkrétnější představu o prostředí, do kterého se chystáš, případně na internetu zkoukni nějaká začátečnická videa s radami pro první návštěvu posilovny.

V každém případě ale nezapomeň, že rozhodnutí k návštěvě posilovny je ten nejtěžší krok, a ten už máš za sebou.

Teď už ni nestojí nic v cestě a můžeš se sebejistě vydat za svými fitness cíli. Pokud se ale bojíš, že u cvičení nevydržíš, přečti si, Jak dostát svému slovu a cvičit pravidelně.