Známe to všichni. Přichází podzim a nejde sám. Depresivní nálada, podrážděnost, skleslost, chuť na sladké. Zkrátka kdykoli se podíváte z okna máte chuť zase zalézt zpátky do postele a nedělat absolutně nic. Zavítá podzimní deprese každoročně i k vám? Dejte jí navždy sbohem!

Příznaky

Než se vrhneme na úspěšný boj, podíváme se nejdřív jak se podzimní deprese projevuje. Nejvýraznějšími projevy jsou samozřejmě smutek, skleslost, přecitlivělost a úzkost, ale můžou se objevit také problémy se spánkem, nebo protipól v podobě agrese a podrážděnosti. Výjimečně se mohou objevit i jiné varianty projevů.  Každý organismus je zkrátka jedinečný a na podobné podněty reaguje jinak.  Jak se tedy proti podzimní depresi správně bránit?

Pomůže vám vůně

Ano, aromaterapie! Správně zvolené vůně dokážou s vaším tělem a myslí naprosté zázraky. Aromaterapie patří k ověřeným metodám přírodní medicíny. Je však důležité zvolit správné vůně. Na melancholické nálady zabere nejlépe: levandule, mateřídouška, meduňka, růže, santalové dřevo.

Sportujte

Né, nadarmo se říká v zdravém těle zdravý duch. Při pohybu se vám začnou uvolňovat endorfiny – hormony štěstí, které bojují proti depresi stejně účinně jako léky, ale navíc bez vedlejších účinků. Pravidelné cvičení nejen zmírňuje projevy podzimní deprese, také ale brání jim vrátit se. A nemusíte ani trhat olympijské rekordy. Bohatě postačí delší procházka na čerstvém vzduchu. Nepodceňte investici do sportovní výbavy, při chladných dnech Vás zahřejí zateplené legíny nebo čelenka na sport.

TIP: Manuál pro začátečníky, jak začít běhat?

Relaxujte

Udělejte si čas na sebe a opečujte se. Dopřejte si masáž, pobyt ve wellness nebo alespoň zajděte s kamarádkami na víno. Je zkrátka třeba se odreagovat. Pokud si chcete odpočinout a neopustit přitom stěny svého domu, stačí si napustit vanu plnou pěny.

Odměňte se

Všichni mají rádi dárky. A kdo jiný vás zná lépe než vy sami. Když na vás přijde smutná nálada, zkrátka neváhejte a konečně si kupte ten svetřík, o kterém tak dlouho uvažujete, prstýnek, voňavku. Prostě cokoli vám vykouzlí úsměv na rtech. A pokud ke všemu ještě vyberete barevný kousek do vašeho šatníku, budou se teprve dít věci. Náš mozek reaguje také na barevné podněty, takže i správně zvolený outfit se může stát vašim antidepresivem.