“Chtěla bych uběhnout maraton,” vyhrkne na tebe kamarádka v kavárně, a ty se snažíš skrýt své zděšení a ignorovat náhlou křeč v lýtku vyvolanou pouhou myšlenkou na dobíhání autobusu. Je vůbec možné mít tak vysoký cíl, i když nejsi poloprofesionální sportovec a běh ti vlastně nic moc neříká?

V kategorii položek na tzv. bucket listu, tedy seznamu věcí, které chcete stihnout než…, si maraton stojí poměrně vysoko. Jinými slovy se může stát, že až budeš podnapilá evaluovat svůj mrzký život a přemýšlet o všech věcech, které chceš ještě zažít, maraton ti bude připadat jako dobrý nápad, jak svoji existenci zhodnotit. Jenomže pak už nebude cesty zpět. Upsala ses právě ďáblu (sobě) a zjišťuješ, jestli máš vůbec šanci to přežít ve zdraví.

Koho to proboha vůbec napadlo?

Podle legendy se po bitvě u Marathonu v r. 490 př. n. l. rozhodl řecký běžec Feidippidés zpravit Athéňany o vítězství nad Peršany. Ano, ano, stal se tak prvním úspěšným maratoncem (údajně hned po doběhnutí zemřel, gratulujeme), a dal tak vzniknout této běžecké disciplíně, která se na jeho počest od té doby konala. Co se týče délky tratě, v rámci historie se lehce měnila. Nyní je maratonský běh oficiálně 42,195 km dlouhý a odvozují se od něj i další disciplíny, jako například půlmaraton.

Kdo máš nohy, utíkej!

S určitou rezervou se dá říci, že maraton dokáže uběhnout každý. Pokud jsi zdravá a ještě bez potíží vyjdeš těch pět schodů k domu, s řádným tréninkem se z tebe může stát i maratonská běžkyně. Výhodu budou mít ale samozřejmě dámy, které už pravidelně běhají. Jestli jen občas dobíháš tramvaj nebo popoběhneš za psem, čeká tě o něco delší cesta. Nic ale není nemožné. Délka tréninku závisí na počáteční kondici, ale jeho intenzita by se postupně měla dostat až na 40 minut souvislého běhu alespoň čtyřikrát týdně. To je ale pouze orientační hodnota. Pokud to s maratonem myslíš vážně, vždy se vyplatí podplatit nějakého toho odborníka, aby ti vytvořil tréninkový plán na míru.

Tepláky a kýbl nervů

Výhoda běhu je v tom, že se dá provozovat relativně kdekoli. Rozhodně se ale nevyplatí šetřit na sportovním vybavení. Neobejdeš se bez opravdu kvalitních běžeckých bot, na trénink padnou také nejedny legíny. Na zimu si pořiď zateplené legíny, na léto postačí běžecké šortky. Nepodceňuj výběr kvalitního funkčního materiálu, který spolehlivě odvede veškerý ten těžce vydřený pot. Ideální je také sportovní podprsenka nebo funkční tílko. V neposlední řadě potřebuješ odhodlání, výdrž a tolerantní přátele. Pak už to půjde samo.

Nechceš kvůli nemoci zameškat svůj maratonský trénink? V tom případě je nejvyšší čas malinko podpořit svoji imunitu! Jak na to se dozvíš v článku Podzim za dvěřmi – jak si včas posílit imunitu?