Venku to chvílemi ještě tak úplně nevypadá, ale podzim nemilosrdně klepe na dveře. Ten, jako každý rok, přinese zásadní ochlazení a hřejivých slunečních paprsků si naplno užijeme zase až za půl roku. Jak se s těmito změnami vypořádává tvůj imunitní systém a jak ho můžeš přirozeně podpořit, abys zimu nemusela trávit tak říkajíc “s nudlí u nosu”?

Lidský organismus je vysoce funkční systém, který si s většinou většinou negativních vnějších podnětů hravě poradí. Léčí naše rány, chrání nás před nemocemi, umí se přizpůsobit zátěži nebo zpracovat různé druhy škodlivin. To ale neznamená, že mu občas nemůžeme pomoci, aby fungoval lépe a s hrozbami se vypořádával snadněji. Mezi základní systémy, které můžeš celoročně (ale především před nástupem zimního období) posílit, patří naše imunita.

Tvůj vnitřní bojovník

Imunitní systém je tou složkou našeho organismu, která zodpovídá za veškerý boj s vnějšími “nepřátelskými jednotkami”. Ať už jde od bakterie, viry nebo parazity a houby, naše imunita se účinně stará nejen o jejich likvidaci, ale i vytvoření účinné bariéry pro případný další střet s nimi. Základním způsobem, jakým můžeme naší imunitě pomoci, je správně se stravovat a nevystavovat tělo přílišnému stresu. Mezi takový stres patří nejen ten duševní, ale i ten fyzický způsobený prudkými teplotními změnami nebo nesprávným pohybem.

Budování odolnosti

Přirozenou odolnost si jednoduše vytvoříš pravidelnou stupňovanou zátěží. Pokud se ze dne na den rozhodneš začít po ránu běhat kilometry, může se stát, že takovou snahu leda tak odstůněš. Pokud tvé tělo není na pohyb zvyklé, začni zlehka, a to například ranní jógou a protažením. Vyběhnout můžeš na pár minut kolem domu, nezapomeň se ale správně obléknout. Zcela postačí kvalitní sportovní mikina a pro chladnější rána i termo legíny. Hodit se ti bude i čelenka na běhání, která zajistí, že neofoukneš a nebudeš pak celý den bojovat s bolestí hlavy. Postupně můžeš zátěž zvyšovat a tvé tělo už nebude vnímat pohyb i chlad jako stres.

Zdravý životní styl

Než se s příchodem podzimu začít ládovat pomeranči, je lepší věnovat se celistvě zdravému způsobu života. Zdravý se mu koneckonců neříká jen tak. Nepodceňuj tedy dostatek spánku, dostatek vhodných tekutin (na podzim jsou nejvhodnější bylinné nebo ovocné čaje s kapkou citronu nebo zázvoru) a především stravu, která nebude příliš zatěžovat trávicí systém. Co platí celý rok, nyní platí dvojnásob – vyhni se nezdravým tukům, cukrům a podporuj přirozenou střevní mikroflóru například mléčnými výrobky. Do jídelníčku by si také měly najít cestu potraviny přirozeně podporující imunitu, jako například oblíbený česnek nebo zázvor.

Venku ještě vysvitlo sluníčko? Dej poslední šanci svým letním kouskům ve skříni! Více se dozvíš v článku Babí léto, poslední šance pro tvůj letnní šatník.