Možná se ti při pohledu na slovní spojení “babí léto” vybavila pouze všudypřítomná poletující pavoučí vlákénka. Jedná se ale především o poslední závan teplého letního počasí. A to je pro tebe skvělá příležitost na provětrání těch nejoblíbenějších letních kousků.

Léto se pomalu chýlí ke konci, a s tím přichází i každoroční obměna šatníku. Naštěstí je tu ale babí léto, které nám přechod do chladnějšího období může o dost usnadnit. Teploty se mohou koncem září, a dokonce i ještě začátkem října, vyšplhat až na typicky letní hodnoty, a ty si tak můžeš vychutnat poslední chvíle se svými oblíbenými letními kousky. Jak si tedy babí léto užit naplno?

Babské vlasy, kam se podíváš

Babí léto si svoje označení vysloužilo už dávno v historii, kdy našim předkům připomínaly poletující pavučinky šedé babské vlasy. Těmi byly pokryté keře, vysoké trávy a další zeleň po celé krajině. Existují ale i další teorie o původu tohoto označení. A jak takové “typické” babí léto vlastně vypadá? Po ránu jsou teploty nízké a nemilosrdně oznamují příchod podzimu. Přes den se ale zřetelně zvednou a můžou dosahovat až velmi vysokých teplot. Slunce je ještě v plné síle a vítr fouká minimálně. K večeru teploty zase ale klesají a noci jsou už opět nízké. Na večerní venkovní sedánky u vína už tedy musíme zapomenout.

Ráno mikina, přes den šortky

Babí léto je sice možná poslední možností vytáhnout své letní oblečení, ale určitě nesmíš podcenit chladná rána a večery. Neměla by ti proto chybět stylová dámská mikina, není ani od věci si na ranní běhání obléct zateplené legíny. Přes den si ale můžeš bez obav obléknout své oblíbené dámské tílko, šortky nebo 3/4 legíny.

Konečně sport bez pečení

Nespornou výhodou babího léta jsou velmi příjemné denní teploty, které jsou skvělé na sport a další venkovní aktivity. Nemusíš se bát, že tě slunce sežehne na vyprahlou smaženku, ale zároveň se můžeš například při jízdě na kole zastavit a vychutnat si piknik v trávě, aniž bys po minutě mrznula. Mezi ideální sporty babího léta tedy patří cyklistika, pěší turistika, ale i slackline, venkovní workout nebo třeba jízda na koni. Neboj se experimentovat, můžeš zkusit i některé netradiční sporty.

Podzim klepe na dvěře, a ty nejsi dostatečně vybavená? Zkus se inspirovat v našem článku Obleč se do podzimu.