Při vzpomínce na hodiny tělocviku se ti orosí čelo? Systematické střídání běhu a kolektivních sportů ti i po letech způsobuje noční můry? Klid. Nemusíš hned zavrhovat všechen sport – existuje spoustu novodobých sportovních aktivit, které budou bavit i tebe.

V minulém článku Na laně, ve vodě i u tyče. Kde a jak sportují moderní ženy? jsme ti popsali netradiční sporty z oblasti tance a bojových sportů. Pokud ti ale tanec ani bojové techniky nic neříkají, nevěš hlavu. Máme pro tebe další nálož moderních forem cvičení. Tentokrát si posvítíme na oblast fitness a akrobacie.

Fitness

Tuto kategorii asi nemusíme představovat, nějakou formu fitness si vyzkoušela už každá z nás. Nyní je možná ale načase vyzkoušet něco nového. Nepotřebuješ navíc nic kromě klasického komba legíny na cvičení a sportovní podprsenka.

Tabata

Nemáš ráda bezcílné cvičení, kdy tě při prvním zabolení svalů opouští motivace? Tabata je speciálně sestavený trénink, který se skládá z několika cviků, jejichž opakování trvá přesně 20 vteřin, a po nich následuje 10 vteřin odpočinku. Je to taková rychlejší forma kruhového tréninku navržená speciálně pro konkrétní cíl (kardio, posilování středu těla, atd.).

Bosu

Bosu je speciální balanční podložka ve tvaru poloviny gumového míče. Na této podložce se vykonávají různé cviky či taneční aerobní sestavy, při nichž musí tělo bojovat s nestabilním podkladem. Zapojuje se tak i hluboké zádové svalstvo, které pak zlepšuje celkové postavení těla a kvalitu pohybu. Cvičení je tak nejen zábavné, ale i vysoce efektivní.

TRX

Pokud jsi někdy okolo fitness centra alespoň prošla, pravděpodobně jsi už fenomén TRX zaznamenala. Jedná se o cvičení za využití vlastní váhy. K tomu slouží popruhy visící ze stropu, na které se můžeš během cviků různě zavěsit a posilovat tak celé skupiny svalů nebo třeba jen jednu ruku. No řekni, kdo by se nechtěl při cvičení i hezky pohoupat?

Akrobacie

Obdivovala jsi někdy akrobaty v cirkusu a říkala si, že bys něco takového chtěla umět taky? Nyní máš jedinečnou možnost – sportovní centra už výuku spousty akrobatických stylů nabízejí. Z výbavy ti postačí opět dámské legíny, tentokrát ti ale doporučíme výhradně dlouhé. Pro provedení některých cviků je potřeba se chránit, abys nepřišla k ošklivým odřeninám.

Vzdušná akrobacie

Do této kategorie bychom měli zařadit především Aerial Hoop a Aerial Silks, i když existuje mnohem více forem vzdušné akrobacie. Zatímco Aerial Hoop jsou prvky prováděné ve velké zavěšené kovové obruči, Aerial Silks pro podobné prvky používá dlouhé, ze stropu visící šály. Výsledný efekt je neuvěřitelně ženský a ladný, i když jednotlivé cviky jsou fyzicky velmi náročné. Kurzy ale počítají i s úplnými začátečnicemi, takže se není čeho bát.

Parkour

Chtěla bys překonávat nástrahy velkoměsta jako komiksová superhrdinka? Parkour je akrobatická disciplína, při které se využívá přeskoků a dalších prvků k překonání běžných překážek, jako jsou zídky, lavičky, schody apod. Parkour možná vznikl na ulici, ale nyní lze trénovat i ve speciálních tělocvičnách a na odborných kurzech.

Slackline

Slackline je v podstatě to, co znáš pod pojmem provazochodectví. Nechodí se jen tak po nějakém obyčejném provazu, ale po speciálním popruhu, který lze upevnit mezi libovolné stojící objekty, např. stromy nebo sloupy. Slackline můžeš provozovat i sama na zahradě nebo v parku, popř. navštívit kurzy pro začátečníky.

A do jaké výzvy se pustíš ty? Pokud se do toho bojíš jít po hlavě, můžeš prozatím vyzkoušet Skvělá online cvičení pro vaši figuru.