Aerial Hoop, capoeira, tabata, bosu a port de bras. Pokud se z tebe právě nestala ropucha, můžeš si oddechnout – nejde o zaklínadla. ale o moderní formy sportu. Že jsi o nich ještě neslyšela? Pak je nejvyšší čas zjistit, co se za těmito názvy ukrývá.

Dvakrát týdně fitko, když je hezky, jdeš si navíc zaběhat. Občas vyrazíš s rodinou na kolo a párkrát za léto si i zaplaveš v bazénu. Hezké. Co teď ale zkusit něco méně profláklého? Připravili jsme pro tebe výběr moderních sportovních aktivit, o kterých jsi možná ani nevěděla, že existují.

Aby ses nám samou inspirací neztratila, rozdělili jsme pro tebe tyto aktivity do několika kategorií.

Tanec

Tanec je ideální formou sportovní aktivity pro ženy, které se chtějí dostatečně zapotit a ještě k tomu posílit své ženské stránky. Jeho výhodou je hlavně to, že ti stačí sbalit si legíny na cvičení nebo 3/4 legíny a více nepotřebuješ. Pokud tápeš, už dříve jsme psali, Jaké legíny vybrat.

Port de bras

Vždy tě lákal svět klasického baletu, ale bojíš se, že nejsi zrovna “baletkovský” typ? Port de bras je moderním spojením baletních prvků, aerobního cvičení a strečinku v doprovodu klasické hudby. Oproti baletu je tento styl více zaměřen na formování postavy a hodí se i pro naprosté baletní laiky. Ani klasického baletu se ale není třeba bát, spousta tanečních škol již nabízí kurzy i pro dospělé začátečníky.

Tribal / Tribal Fusion

Původem americký druh tance, který opět spojuje prvky několika dalších stylů. V tomto případě jde hlavně o prvky orientálních tanců, folklorních tanců, mj. i egyptského kabaretního tance nebo španělského flamenca. Pokud hledáš trochu té taneční exotiky, tohle je pro tebe ta správná cesta.

Contemporary

Contemporary dance je v podstatě moderní výrazový tanec, který spojuje prvky moderního baletu a gymnastiky. Zaměřuje se na vyjádření emocí a velká část prvků probíhá v kontaktu s podlahou vleže. Svůj prostor v něm má i improvizace a komunikace s ostatními tanečníky.

Bojové sporty

Pokud se ti v rámci bojových sportů vybaví jen karate nebo judo, věř, že existuje široká škála bojových sportů, které jsou i na pomezí tance nebo jógy. V žádném případě u nich nejde jen o bojové techniky, ale hlavně o harmonii těla a ducha. Opět ti ve většině případů postačí sportovní legíny nebo sportovní podprsenka.

Capoeira

Jedná se o brazilský taneční styl s prvky bojového umění, který je doprovázen tradiční hudbou. Jeho součástí jsou i všemožné akrobatické prvky.

Tai-chi

O Tai-chi jsi už určitě slyšela, ale věděla jsi, že se jedná jedná o čínské bojové umění? Navzdory svým pomalým pohybům a zaměření na ladnost a koncentraci je Tai-chi i efektivním bojovým prostředkem. Klade se v něm velký důraz na filosofii a budování osobnosti bojovníka.

Další kategorie ti představíme v příštím článku – těšit se můžeš na netradiční sporty z oblasti fitness nebo akrobatických stylů. Mezitím si můžeš přečíst, jak si zacvičit i doma v článku Online cvičení pro vaši figuru.