Začátek letní sezóny se nezadržitelně blíží a s ním i každoroční vtíravá otázka – kam letos vyrazit na dovolenou? Možná už tě nudí všechna ta moře a válení se na pláži. Po dlouhých měsících doma si navíc chceš dát trochu do těla. Jak z toho vykouzlit dokonalé prázdniny? Vydat se na ně na kole!

Ať už jsi sportovní nadšenkyně nebo příležitostně sportovní povaleč (tzv. převaleč), cyklistika nabízí prostor pro všechny. Nemusíš denně ujet desítky kilometrů, aby sis svoji dovolenou užila. Pokud tě naopak láká jezdit na kole napříč státy a překonat tak svůj osobní rekord – i to je možné. Oblíbenost cyklistiky stále stoupá a tisíce nadšenců denně nachází nové a nové trasy, kterými se můžeš pomocí různých aplikací nebo speciálních map vydat, a objevit tak nespočet nových míst.  A jestli se na dovolenou chystáš s malými dětmi, podívej se Jak si zasportovat s dětským parťákem.

Kam se rozjet?

Není cyklistika jako cyklistika. Pokud jsi už někdy na kole jela, víš, že je zásadní rozdíl mezi ježděním po rovině a šlapáním do kopce. Od toho, jak je krajina kopcovitá, se tedy odvíjí i náročnost trasy. Zatímco trasy podél řek jsou víceméně bez stoupání, horské trasy jsou plné výstupů a následných sešupů. Většina cyklistických aplikací a průvodců nabízí rozdělení tras od těch nejjednodušších až po ty extrémní – je jen na tobě, jaké si vybereš. Ideální je vybrat si lokalitu, o níž víš, že obsahuje pro tebe vhodných tras hned několik. Po cestě pak většinou narazíš na velké množství památek nebo zastávek s občerstvením.

Co s sebou?

Výbava na dovolenou na kole se odvíjí podle toho, zda se rozhodneš pro konkrétní několikadenní trasu nebo jestli budeš každý den vyjíždět z jednoho výchozího bodu a večer se sem opět vracet. V prvním případě musíš veškeré vybavení tahat s sebou, v tom druhém se můžeš sbalit jako královna a na vyjížďky z hotelu vyrážet nalehko.

V obou případech je potřeba vybrat si vhodné sportovní oblečení. Základem jsou pohodlné sportovní legíny, které tě nebudou nikde tlačit a účinně odvedou případný pot. V chladném počasí se bude hodit i mikina nebo slabá sportovní bunda. V žádném případě nepodceňuj bezpečnostní výbavu, jako je kvalitní cyklistická helma a dostatečné množství reflexních prvků. Vždy měj po ruce pití a alespoň základně vybavenou lékárničku.

Jsi připravená vyrazit na cestu? Pro další inspiraci na léto se podívej, Jak sportují moderní ženy.