Ať už máš vlastní děti nebo jen někomu pomáháš s hlídáním, víš, že jsou prakticky nezničitelné. Je tedy vůbec možné někdy najít chvilku pro sebe a zacvičit si? Samozřejmě – stačí děti do sportování zapojit.

Rodičovství je samo o sobě sport. Nehledě na to, jak jsou děti velké, ukrajují z našich dní většinu času a pozornosti. Jediná možnost, jak se mnohdy dostat k vlastním zájmům, je děti do činnosti zkrátka zapojit. U sportu to platí dvojnásob, protože díky němu děti vedeme k zdravému životnímu stylu a vytváříme jim tak řadu užitečných návyků.

Na medvěda s tomahavkem

Děti mají tolik energie, že se nemusíš bát pustit se s nimi i do náročnějších činností. Základem je ale udržet jejich pozornost, takže každou aktivitu prolož nějakým zábavným příběhem nebo úkolem. Ideální je využít blízkého lesa nebo alespoň parku, pokud je v okolí k dispozici. Pro děti je příroda jako kouzelné království, kde má každý pařez svůj vlastní význam, proto ti s vymýšlením vašeho dobrodružství určitě nadšeně pomůžou.

Pokud si s dětmi budeš chtít zaběhat, nesnaž se je nutit do souvislého běhu, protože brzy ztratí motivaci. Oproti tomu tzv. indiánský běh je rozdělen do několika kratších úseků běhu a odpočinku, které se navzájem střídají. Každý úsek má tedy jasně daný začátek a cíl, což udrží i dětskou motivaci, navíc skýtá ideální prostor pro rozvíjení vašeho příběhu. Na nějakém kousku trávy si pak můžete zacvičit a protáhnout se. 

Vždy připravena!

Hlavní je nepodcenit přípravu. Počítej s tím, že se v rámci her ušpiníš a budeš možná dělat i kotrmelce v jehličí, pokud to bude hon na medvěda vyžadovat. Obleč si proto pohodlné fitness legíny a mysli i na to, že až se přestaneš hýbat, bude potřeba si obléci další vrstvu, abys neprochladla (teď frčí například 3d mikiny).

Ať už se s dětmi rozhodneš pro jakoukoli činnost, je pravděpodobné, že časem dojde k nějakému odřenému kolenu. Vždy bys proto měla mít po ruce pár náplastí a desinfekci na ošetření případných škrábanců, antibakteriální gel na ruce a samozřejmě dostatek tekutin a nějakou svačinku. Pro tyto účely jsou skvělé vaky na záda, které jsou lehké, prostorné a dají se snadno vyprat.

Vezmi tedy nějakého malého sporťáka na výlet a uvidíš, že si spolu užijete spoustu zábavy. Pokud by tě zajímalo, kde si zacvičit bez dětí, přečti si Jak a kde sportují moderní ženy.