Víte, jak funguje funkční prádlo a jak se o něj starat?

Během sportu, ale i při náročné práci venku jsme často vystaveni rozmarům počasí: déšť, slunce, zima, vítr, horko. Abyste se při outdoorových činnostech cítili co nejpohodlněji, je vhodné sáhnout po funkčním prádle, které se přizpůsobí aktuálním klimatickým podmínkám.

Hlavním úkolem funkčního prádla je přizpůsobovat se potřebám vašeho těla. V zimě vás zahřeje, v létě ochladí, při sportu pomáhá s odváděním potu od těla a je rychleschnoucí. Vaše tělo tedy udržuje v komfortní teplotní zóně, zabraňuje vzniku bakterií a chrání vás před nemocemi, jež se mohou dostavit v důsledku rychlých změn teplot.

Co spojuje knotový efekt a funkční prádlo

Funkční prádlo funguje na principu tzv. knotového efektu. Knotový efekt spočívá v tom, že vlákno funkčního oblečení v podstatě vůbec nebo jen minimálně nasákne vlhkost, která se po speciálně upraveném povrchu a za využití různých tvarů vlákna dostane od pokožky na vnější stranu prádla (tedy do prostoru nebo další vrstvy oblečení). Čím je tělesná aktivita větší, tím rychleji je pot odváděn pryč od těla. Díky tomuto principu je naše tělo udržováno v tepelném komfortu za jakékoliv situace.

Jaké materiály se používají při výrobě

Funkční oblečení se šije z přírodních nebo umělých materiálů. V případě letního oblečení se používá pouze jeden druh vlákna, zimní oblečení se šije z materiálů vyrobených z kombinace různých vláken. Přední příčky v umělých vláknech obsadil polypropylén (PP nebo POP) a polyester (PES). Přírodní vlákna se vyrábějí především z vlny.

Správné péče pro dlouhou životnost

Aby vám funkční oblečení co nejdéle vydrželo a zachovalo si svoji funkčnost, je potřeba o něj správně pečovat. Jak tedy na to, aby se Vaše oblíbené legíny s vysokým pasem nebo běžecké termolegíny nezničily?

  • Držte se doporučení výrobce a informací na cedulce.
  • Prádlo perte zhruba na 30 °C.
  • Používejte prací prostředky vhodné pro praní funkčního oblečení.
  • Nepoužívejte aviváž. Aviváž ucpává mikropóry, kterými se odvádí vlhkost od těla.
  • Perte prádlo naruby.
  • Pokud není informace na cedulce, nepoužívejte bubnovou sušičku na prádlo.
  • Extrémně propocené funkční prádlo ihned přeperte v ruce. Ochráníte jej před negativními účinky agresivního potu.

Funkční prádlo funguje jen tehdy, pokud jej správně nosíte. V případě vrstvení by mělo tvořit vždy první vrstvu, která odvede vlhkost do další vrstvy oblečení a vaše pokožka zůstane v suchu.

Pssst! Módní tip, pokud chcete aby Vám to při sportu i slušelo, vsaďte na sportovní oblečení se zajímavým designem. Úžasné kousky nabízí například česká značka UTOPY, která dokonce podporuje i hnutí Slow fashion. Tak omrkněte, co mají zrovna na skladu a třeba vám nějaký kousek padne do oka.