Jsi fanynkou turistiky, ale Česko už znáš jako svoje boty? Za snovými výhledy vůbec nemusíš daleko, stačí navštívit naše slovenské sousedy.

Ať už jsi začátečnický nadšenec nebo už máš několik set kilometrů v nohách, nech se inspirovat našimi tipy. Hecni se a překonej svých 10 000 kroků denně!

Nízké Tatry

Pohoří Tater se nejednomu vybaví jako úplně první turistický cíl všech slovenských výprav. O prvenství v oblíbenosti, Nízké Tatry, připravily už jen ty Vysoké. Popularita Nízkých Tater má však svůj důvod. Najdeš zde sportovní vyžití nejen v lyžařských střediscích, ale i výběr z mnoha turistických tras. Například přechod z Chopku na Ďumbier. Pokud máš chuť na celodenní túru, vyraž od Mikulášské chaty po modré značce, ještě před tím se můžeš namotivovat pohledem na ledovcové jezero – Vrbické Pleso. Stoupání se nevyhneš, na konci trasy Tě ale na nejvyšším vrchu Ďumbier odmění nádherný nezapomenutelný kruhový výhled například na Vysoké Tatry, Velký Choč či Liptov.

Malá Fatra

Přezdívaná také jako malý turistický ráj. Říká se, že má v sobě trochu z každého koutu Slovenska. Výchozím bodem pro řadu túr jsou obce Trechová a Vratná Dolina. Udělej si výlet na Janošíkove diery, které se se svými kaňony, vodopády a žebříky nápadně podobají roklinám Slovenského ráje. Pokud si aktivní nadšenec, určitě zvaž přechod hlavního hřebene Křiváňské Malé Fatry a udělej si několikadenní túru po červené!

 

Cesta hrdinů SNP

Nejdůležitější turistická trasa na Slovensku, která prochází většinu oblastí Slovenska, kde probíhaly významné akce Slovenského národního povstání. Délka trasy je mezi 750–770 kilometry. Túra začíná v Dukelském Průsmyku a míří až na hrad Devín. SNP je pro opravdové fajnšmekry a průměrně zabere kolem 2 týdnů chůze.

Poslední tipy před startem

Checklist už máš odškrtaný, ale pořád máš pocit, že Ti něco chybí? Tenhle pocit známe. Turistika je specifické hobby a s kufrem prostě neuspěješ. Z krosny vyhoď všechny letní šaty a svetry a nauč se vrstvit oblečení. To Ti zachrání cenné místo v batohu. Co naopak využiješ je funkční sportovní oblečení. A už dávno neplatí, že to není stylové. Naše designové barevné legíny by mohly vyprávět. I když jedeš do hor, nemůžeš se spoléhat na pitné prameny, nezapomeň si proto vlastní zásobu. Termo láhev se Ti proto nikdy neztratí. Praktický tip na závěr je také nějaká menší cestovní taška, ne vždy se Ti bude chtít tahat celá krosna, nezapomeň proto nějakou látkovku nebo vyzkoušej praktické vaky na záda, třeba na jednodenní výlety!