Chytré hodinky, chytrý telefon nebo krokoměr. Ti všichni na tebe kříčí, že je potřeba udělat 10 000 kroků denně. Většinu dní tě to možná frustruje, ale pak vyrazíš na nákupy a vida, 10 000 kroků splněno. Skutečně jde ale o zázračnou hranici, za níž se zlepšuje naše zdraví a kalorie i s nadbytečnými kily padají dolů? 

Letní sezóna je definitivně tady, a ty ses možná zhrozila, že máš nějaké to kilo navíc nebo že jsi po koronavirové pauze malinko ztratila formu. Začínáš přemýšlet, jak co nejněžněji začít s pohybem, abys nemusela hned vyplivnout plíce. Chůze se zdá jako přijatelná forma pohybu, navíc je tu přece těch 10 000 kroků denně, po nichž se dějí divy.

Bohužel tě ale musíme zklamat – tento limit je zcela vymyšlený. To ale neznamená, že chůze není zdravá. Je, a dá se jí skutečně i zhubnout. Musí se však stejně jako třeba běh řídit několika pravidly.

10 000 kroků jako kampaň

Abychom pochopili, kde se tato magická hranice vůbec vzala, musíme se vrátit zpět v čase, a to do roku 1964, do Japonska. Tehdy jedna japonská firma v návaznosti na olympijské hry v Tokiu představila nový krokoměr. Jmenoval se Manpo-Kei, což v překladu znamená právě 10 000 kroků. Tehdy to hezky znělo, navíc to byla podle jistého vědcě jakási domnělá, ne však studiemi podložená, hodnota vedoucí ke zdravému životnímu stylu. Marketingová kampaň udělala své a nyní je limit 10 000 kroků mezinárodně uznávaný, a to i mnoha lékařskými společnostmi.

Chůze pro zdraví a krásu

Jak tedy využít chůzi k hubnutí nebo zlepšení celkové kondice? V první řadě vůbec nepotřebuješ ujít 10 000 kroků denně. Dle výzkumů stačí udělat alespoň 6 000 kroků, a to čtyřikrát týdně. Čím víc budeš jedno či druhé navyšovat, tím lépe. Důležité je hlavně dodržet základní pravidla, aby tvé snažení mělo vůbec smysl. Zaprvé, nestačí tento počet kroků ujít při cestách do práce nebo na autobus. Měla by sis vyhradit alespoň půlhodinku na souvislou procházku.  Zadruhé musíš chodit rychlochůzí, aby ses správně zadýchala, zvedla se ti tepová frekvence a tvé tělo začalo fungovat na účinnější druh metabolismu. Zatřetí je žádoucí si kontrolovat tepovou frekvenci i počet kroků například na chytrých hodinkách. Pokud používáš elektroniku k běhání, určitě nabízí funkce i pro chůzi.

Hlavně pohodlí

Aby sis chůzi maximálně užila, musíš se při ní především cítit dobře. Základem jsou pevné a kvalitní boty, ve kterých nebude trpět tvá klenba a nebude tě nic tlačit. Budou se ti hodit i legíny s vysokým pasem, případně tříčtvrteční legíny nebo kraťasy, pohodlná sportovní mikina a vak na záda nebo batoh na pití a základní potřeby. Při chůzi je totiž třeba mít volné ruce, aby se svalstvo rovnoměrně zatěžovalo. Ideální je k chůzi využít i speciální hůlky na tzv. nordic walking, které ti pomohou ještě více zapojit potřebné svalové skupiny.

S chůzí můžeš dosáhnout překvapivých výsledků. Pokud tě ale lákají i jiné formy nenásilného pohybu, podívej se na Sporty se zvířaty.