Nejsi už žádné běžecké ořezávátko? Běhání je tvojí vášní a teď hledáš způsob, jak mít ještě efektivnější tréninky? Nebo se snad chystáš na maraton? Ať tak či tak, možná už jsi uvažovala o nějaké elektronice, která by ti ve splnění tvých cílů pomohla.

Technologie a elektronika nám vstupují do životů každý den. Někdo nepustí telefon z ruky, někdo se neobejde bez počítače k práci. Kávu nám vaří kávovary a prádlo perou pračky. Není proto divu, že i pro běhání existuje již spoustu různých přístrojů, které mají náš trénink vylepšit nebo alespoň zpříjemnit. Připravili jsme pro tebe malé shrnutí toho, co náš neskromný trh nabízí. Většina těchto vymožeností se hodí i na kolo. Letos totiž frčí Dovolená na kole!

1. Běžecké/chytré hodinky

Mnohem déle než nyní velmi rozšířené chytré hodinky jsou na trhu speciální fitness hodinky nebo přímo běžecké hodinky. A co vlastně takové hodinky umí? V první řadě měří tvoji tepovou frekvenci. Pokud si k hodinkám navíc pořídíš i snímací hrudní pás, budou získané hodnoty velice přesné. Většina hodinek je už opatřena i GPS, takže ti budou zaznamenávat zaběhnutou trasu a její délku. Z těchto a ještě dalších funkcí pak lze získat cenná data, která můžeš použít k plánování dalších tréninků a k pozorování svého progresu.

2. Sluchátka

Sluchátka má dnes v podstatě každý. Ale ne každá sluchátka nám perfektně sedí a umožňují výraznější pohyb. Proto jsou na trhu dostupná už i speciální běžecká sluchátka, která mají upevnění na uši přizpůsobené potřebám běžce. Pokud ti při běhu vadí vlající dráty, je nejvyšší čas přejít na bezdrátová sluchátka. Jejich další výhodou je to, že pro uložení tvého telefonu nebo přehrávače nejsi omezená na délku drátů.  Vzhledem k tomu, že sportovní oblečení je většinou přiléhavé, doporučujeme ale pořídit pouzdro na telefon s upevněním na ruku.

3. Čelovka

Spousta běžců si pro svůj trénink vybírá ranní nebo večerní hodiny. Taková denní doba skýtá spoustu výhod, ale také nevýhod. Jednou z nich je snížená nebo nulová viditelnost na špatně osvětlených trasách. Pro tento účel byly vytvořeny běžecké čelovky, jejichž váha a rozměry nepřekáží při běhání, a zároveň kvalitně osvítí cestu. Některé mají už i svoje senzory, kterými přizpůsobují intenzitu světla, které vydávají.

Rada na závěr

Veškerá technika byla samozřejmě vytvořena, aby nám pomáhala. Nezapomeň ale myslet i na základ. Než začneš investovat do drahé elektroniky, pořiď si kvalitní běžecké legíny, případně tříčtvrteční legíny nebo kraťasy, a nějaký funkční top. Jeho funkci případně perfektně nahradí sportovní podprsenka, která navíc vytvoří maximální oporu tvému poprsí. Nejdůležitější součástí běžecké výbavy ale jsou, a vždy budou, boty.

Jestli si chceš na chvíli od běhání odpočinout, přečti si Balet – jak si splnit svůj dětský sen.