“Nebuď labuť!” říkají ti všichni. Jenomže ty bys chtěla být. Tou krásnou labutí, co se vznáší za tónů Čajkovského po jevišti a rozpláče svým vystoupením i motorkáře zločineckého gangu. Nedáme ti sice návod, jak si zatančit v Národním, ale můžeme ti dodat odvahu začít s lekcemi baletu i “na stará kolena”. 

Může se zdát, že baletka patří mezi klasická klišé mezi odpověďmi malých holčiček na otázku, čím by chtěly být. Jen málo holčiček se ale baletkami skutečně stane. Ani z tebe už pravděpodobně profesionální tanečnici neuděláme, ale můžeme ti dát pár tipů, jak si balet vyzkoušet i v dospělosti a začít se mu věnovat ve volném čase. Po celé republice už totiž najdeš celou řadu kurzů baletu pro dospělé.

Baleťák Ludvík XIV.

Počátky baletu můžeme vysledovat až do 15. století, kdy italští dvořané tančili pro zábavu svého vládce, a usilovali tak o jeho přízeň. Tento styl tance se nakonec dostal až na francouzský dvůr, kde v 16. století rychle získával popularitu. Velkým milovníkem baletu byl v 17. století Ludvík XIV., slavný “král Slunce”. Ten také v r. 1661 založil první taneční akademii, a tím odstartoval počátky profesionálního baletu. Zpočátku byl balet výsadou mužů, ale postupně začaly tančit i ženy. Trvalo ale ještě dlouho, než se balet zformoval do podoby, ve které ho známe dnes.

Ladnost, ženskost, síla a krásnější postava

Jestli s baletem váháš, protože máš pocit, že by to byl jen rozmar a ztráta času, rádi bychom tě vyvedli z omylu. Jakkoli totiž balet vypadá jako bezstarostné poskakování v sukýnce, jedná se o velmi náročnou disciplínu, která vyžaduje velkou fyzickou zdatnost. To znamená, že se na kurzu budeš pomaličku přesouvat od úplných základů až k složitějším prvkům, díky kterým pro tebe bude hodina strávená tancem úměrná hodině v posilovně. Posílíš si doslova všechny svalové systémy, zpevníš problémové partie a naučíš se ladným pohybům, které celkově zjemní tvoje pohyby i v běžném životě. Pokud ti chybí sebevědomí, podívej se na 6 tipů, jak se cítit a být krásnější.

Co budeš potřebovat?

Jelikož je balet sportovní disciplína jako každá jiná, budeš v první řadě potřebovat kvalitní sportovní oblečení. Nemusíš vymýšlet nic převratného – stačí ti nějaké fitness legíny, popř. 3/4 legíny, mikina nebo světřík a sportovní podprsenka nebo top. Jedinou netradiční součástí výbavy jsou tzv. taneční piškoty, což jsou speciální měkké cvičky. Časem si můžeš vyzkoušet i tanec na špičkách, ke kterému budeš potřebovat i klasické baletní špičky, tedy taneční piškoty s vyztuženou špičkou.

Neboj se pustit do něčeho nového a vydej se za splněním svého snu.

Další netradiční sportovní aktivity jsme ti sepsali v článku Jak sportují moderní ženy.