Teď si určitě říkáš, že jsme fakt objevili Ameriku. Samozřejmě, že sportování se zvířaty není žádná novinka. Zvířecí parťák tě ale nikdy neodmítne, společnou aktivitou se významně upevní vaše pouto a navíc si vyzkoušíš něco méně tradičního, než jsou běžné sporty. Tak proč to jednoduše nezkusit?

Máš doma zvířecího mazlíčka a přemýšlíš, jak byste spolu mohli trávit více času? Lidé se svými zvířaty sportovali odjakživa. Ne vždy se ale jednalo zrovna o milé sporty. V současnosti se ale nemusíš bát, že bys svoje zvíře nějak týrala. Sporty zvířata většinou velmi baví a mohou jim i tobě přinést jen samá pozitiva.

Psi

Pokud máš doma psa nebo přemýšlíš nad jeho koupí, je vyhráno. Psí sporty jsou totiž zdaleka nejdostupnější. Na úplně základní úrovni stačí začít klasickým cvičákem a výcvikem poslušnosti, kde se společně se psím kamarádem naučíte pohybovat a poslouchat se. Pokud máš učenlivého psíka a pravidelný pohyb na cvičáku ho nadchne, je možnost rozvíjet vaše schopnosti a postupně se začít účastnit soutěží psí agility. Výhodou je, že kromě klasického vodítka (bez navíjení) a pamlsků pro pejska nic nepotřebuješ. Tréninky budou ale s velkou pravděpodobností probíhat venku, hodit se ti tedy bude pohodlné sportovní oblečení, hlavně legíny na běhání a sportovní mikina.

Koně

Jezdecké sporty patří mezi zvířecími sporty k těm nejstarším. V dnešní době je dostupná široká škála jezdeckých sportů, ale my s dovolením přeskočíme všechny soutěžní disciplíny. Jízdu na koni je totiž třeba se nejprve řádně naučit. Jezdecký výcvik může trvat od pár měsíců po několik let, takže budeš mít spoustu času přemýšlet nad dalšími možnostmi. Určitou výhodou může být, že rozhodně nepotřebuješ vlastního koně. Stačí se jeden den rozhodnout a už druhý začít první lekcí bez nutnosti shánět zvíře, koně ti příslušná stáj pro výcvik zapůjčí. Nevýhodou jsou vyšší náklady na lekce a sportovní vybavení. Pro začátek ti budou stačit obyčejné dámské legíny, mikina nebo bunda a klasické tenisky, ale časem budeš muset investovat do vlastní jezdecké helmy, případně speciálních bot a oblečení.

Králíci a kočky

Pokud máš doma kočku nebo králíka, nemusíš smutnit, že spolu nemůžete sportovat. V posledních letech se totiž velmi rozmáhají disciplíny zaměřující se právě na tyto domácí mazlíčky, a to kočičí agility a tzv. králičí hop. Obojí se nijak neliší od psího agility, jen překážky jsou uzpůsobeny velikosti daného zvířete. Pokud máš pocit, že jde jen o nějakou recesi, tak věř, že se například  se svým králíkem můžeš dostat až na mistrovství světa v králičím hopu a mít tedy doma malého šampiona. Z vybavení opět postačí legíny na cvičení a pohodlné boty.

Odhoď poslední pochybnosti a zkus si nějaký ze sportů se zvířetem! Uvidíš, že si spolu užijete spoustu zábavy. A pokud chceš přece jenom zkusit nějakou samostatnou činnost, podívej se, Jak si splnit svůj dětský sen i v dospělosti.