Kdyby šlo venkovní počasí nastavit na termostat, který by udržoval teplotu na příjemných 24°C, byl by náš život o dost pohodlnější. Prototože ale nežijeme ve světě science fiction, musíme si najít jiné způsoby, jak se při vyšších teplotách neuvařit. Lze ale vůbec letní vedra zvládnout důstojně nebo nám jednoduše nezbývá nic jiného, než zalézt někam do sklepa a čekat, až se ochladí?

Jako lidé máme výjimečnou vlastnost – dokážeme si na počasí stěžovat po celý rok, ať je doslova jakékoliv. V zimě se těšíme na teplo, v létě zase na zimu. Když prší, spíše bychom uvítali sluníčko, a když je nebe bez mráčku, na déšť mnohdy čekáme jak na smilování. My ti teď ale poradíme pár “hacků”, díky kterým si budeš moci horko ze seznamu neoblíbených typů počasí škrtnout. Můžeš si naopak i přečíst, jak se popasovat s deštivým počasím.

Vhodné oblečení

Pokud máš pocit, že čím méně toho na sobě máš, tím lépe teplo budeš snášet, nemůžeme s tebou úplně souhlasit. Klíčem ke správnému ochlazování a podpoře přirozené termoregulace těla je spíše volné bavlněné či lněné oblečení. Proč? Protože tě toto oblečení před sluncem a teplotami chrání, příjemně pod ním profukuje a když se zpotíš, rychle usychá, čímž ti ještě více pomáhá k ochlazování. Zapomeň na titěrné bikiny. I u vody si přes sebe mezi koupáním přehoď pareo nebo jiný jemný bavlněný šátek.

Černá je tabu

Máš ráda černou barvu a nechceš se jí vzdávat ani během horkých dní? To je možná právě důvod, proč je ti takové teplo. Černá totiž ze všech barev nejvíce pohlcuje sluneční záření. Máš na sobě tedy nepřetržitě se ohřívající vrstvu, která se jen tak neochladí. Totéž platí i pro doplňky, deky, lehátka a další věci, se kterými přicházíš do kontaktu. Řešením je volit spíše světlejší pastelové barvy nebo ideálně bílou barvu.

Když už sport, tak chytře

Je nám jasné, že nevynecháš pohybovou aktivitu jen kvůli dvěma týdnům neustávajících veder. A protože na málokterý sport můžeš zvolit volné bavlněné oblečení, vybírej především mezi oblečením z kvalitních funkčních materiálů. Například legíny na cvičení by měly dobře odvádět pot a být také ideálně ve světlejších barvách. Nahradit je můžeš i kraťasy. K nim je vhodná sportovní podprsenka bez dalších vrstev.

Dodržuj pitný režim!

I kdyby čert na koze jezdil, pij dostatek vody. A když říkáme vody, myslíme tím skutečně čistou vodu. Můžeš si ji dochutit citrónem nebo bylinkami, ale určitě ne sladkými šťávami. Také bys jí měla vzhledem ke zvýšenému pocení vypít alespoň o polovinu více než obvykle. Lahev na vodu měj tedy neustále po ruce. Pokud potřebuješ mít například při cestě do obchodu ruce volné, vezmi si na lahev pouze lehký gymsack na záda, nikoliv nějaký velký polstrovaný batoh.

Jsi připravená se s letošními vedry poprat se ctí? Než ale vyrazíš do boje s tropickým počasím, přečti si 6 nejčastějších nešvarů při nošení spodního prádla.